• talma chardonnay

    Talma Chardonnay

    Een goudgele wijn. In de geur vind je zwoele rijpe fruittonen, hints van vanille boterige aromas en een beeetje getoast hout. Een rijke rijpe wijn met een prettige afdronk.

  • st. pierre de serjac chardonnay

    St. Pierre de Serjac Chardonnay

    St Pierre de Serjac is een rijke wijn gemaakt van de Chardonnay druif in de klassieke stijl.
    De druiven worden vroeg in de ochtend geoogst om maximale frisheid te behouden. In de wijnkelder gaan ze hier dus ook gelijk mee aan de slag om er een frisse wijn van te maken. Op dit moment zitten er nog een aantal scherpe randjes aan de jonge wijn, daarom laten ze deze wijn vervolgens 6 maanden rijpen in Franse eikenhouten Barriques om deze mooi zacht te maken.

    De wijn heeft een mooie licht goudgele kleur, in de geur komt er enerzijds vanille tegemoet, aan de andere kant ook toetsen van tropisch fruit zoals ananas, mango en passievrucht. In de smaak wordt dit iets spannender met daarbij ook wat citroenschil, laurier, hazelnoot, perzik en witte bloemen.

    Schenk deze wijn met voldoende lucht in grote glazen en vooral niet te koud, zo rond de 10 graden is perfect.

  • Château l’Esparrou Vin Orange

    V.O. is een Orange-wine met een zeer aangenaam uiterlijk, helder licht goud-oranje vaklt gelijk op in de prachtige transparante flessen. De geur is het tweede dat opvalt, die is aangenaam bloemig en complex, anders dan je verwacht van een orange-wine.

    De beheersing van de klassieke druiven voor deze regio expertise in Mediterrane wijnen is duidelijk merkbaar ondanks de heruitgevonden wijze van produceren.

    De smaak doet denken aan abrikozenmarmelade met een hartige toets, iets zilts, rooibosthee en een prachtige bloemige geur.
    Schenk deze wijn gekoeld rond de 10 graden, hierdoor komt de wijn het beste tot z’n recht qua tanninen en fruitigheid.

  • lieubeau muscadet s&m "confluent"

    Lieubeau Muscadet S&M “Confluent”

    Confluent is de naam van deze wijn uit de enkele wijngaard L’Aulnaye. Deze wijngaard ligt tussen de Sevre en Maine ingeklemd, vandaar de naam en dus ook een specifiek micro-klimaat tussen deze twee rivieren in.
    De wijnstokken zijn tussen de 20 en de 40 jaar oud en diep geworteld in Gneiss en Schist, een andere bodemsoort dan die je verder tegenkomt in de Loire vallei.

    De wijn heeft een prachtige licht goudgele kleur en indrukwekkende geur. Hier komt gelijk een behoorlijke complexiteit naar voren, je ruikt de ziltigheid, rijpe appel en citroen, maar ook bakkersgist en briochetoast, iets sinaasappelschil en amandel.
    Deze aroma’s komen in smaak ook terug in de wijn met een fijne frisheid en rondeur, loepzuiver en mineraal is dit een perfecte gastronomisch inzetbare wijn die een plekje verdiend in het betere wijnarrangement.

  • Di Sipio Riesling

    Di Sipio ‘Riesling’ Terre di Chieti

    De prachtige presentie trekt de aandacht. De wijn is glanzend lichtgeel met een gouden gloed. De heerlijke aromatische geur eist je aandacht op. De smaak is rijk aan smaken heel divers. De aangename zuren maken De wijn spannend. De afdronk is lang fris en uiterst aangenaam.

    wordt nog aangevuld…

  • bodegas pandora 'sobre lias' verdejo

    Pandra ‘Sobre Lias’ Rueda Verdejo

    Bodegas Pandora mag deze wijn vanwege EU-wetgeving buiten Spanje geen Pandora noemen, vandaar de naam Pandra.

    ‘Criado Sobre Lias’ is een term die we beter kennen als het Franse ‘Sur Lie’ en betekent dat het gistbezinksel is mee gerijpt met de wijn, hierdoor komt hier meer smaak uit vandaan, maar wordt de wijn vaak wel iets droger. Je ervaart al snel meer citrustoetsen, maar ook iets gistigs in de geur en smaak dat doet denken aan vers gebakken brood en amandel. De wijn wordt hierdoor ook iets romiger van structuur, maar niet zo ‘vet’ als een Chardonnay.

    Onze Pandra Verdejo is een duidelijke stap hoger in kwaliteit dan de gemiddelde Verdejo door z’n frisheid, citrusaroma’s, perziktoetsen, bloemige geur en fijne kruidige bittertje in de afdronk. Een zeer gastronomisch glas wijn dat zeker niet misstaat met Fruits de Mer of Hollandse asperges.

  • forchir 'ethos' viti in natura

    Forchir ‘Ethos’ Viti in Natura

    Èthos is de witte wijn uit de serie Viti in Natura, hierin werd gezocht naar de beste manier om natuurlijke wijnen te produceren die wel schoon en zuiver van smaak blijven. Dit is gelukt door middel van het gebruik van PIWI druivenrassen. Dit zijn druivenrassen die door het Oostenrijkse onderzoeksinstituut PIWI zijn ontwikkeld om resistent te zijn tegen bijvoorbeeld droogte, schimmels, bacteriën, overdadig veel vocht en kou. Hierdoor hoeven ze bijna niet meer in te grijpen in de wijngaard en kunnen ze dus een natuurlijke wijn maken.

    Deze wijn is gemaakt uit een blend van 5 verschillende druivenrassen die zijn voortgekomen uit het kruizen van verschillende soorten Friulano en Sauvignon Blanc. Dit geeft de wijn een zeer zuiver karakter van smaak, het verfrissende van de Sauvignon Blanc, het kruidig notige van de Friulano, toetsen van perzik, citroenschil, gras, berglucht en iets mineraaligs maken dit een bijzonder lekkere en gastronomische wijn.

  • domaine bourdon beaujolais villages blanc (kopie)

    Domaine Bourdon Pouilly-Fuissé 1er Cru

    Pouilly-Fuissé Premier Cru is een aanduiding die pas sinds 2020 gevoerd mag worden voor een aantal wijngaarden binnen de gemeente die bestempeld zijn als van een hogere kwaliteit. Sinds deze bekendmaking zijn er dus ook door de wijnboeren zelf grotere inspanningen om hier mooiere wijnen te maken die meer karakters van de ‘terroirs’ weerspiegelen.

    Domaine Bourdon heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid om hun snippers verschillende wijngaarden die 1er cru geklasseerd zijn te blenden. Vandaar dat er ook geen wijngaardnaam op de fles staat. Dit doen ze om op die manier te kleine volumes van elk rijtje wijnstokken te voorkomen en om zo een algeheel geconcentreerdere, rijkere wijn samen te stellen.

    Deze Cuvée Réservée is een eerbetoon aan de vorige generaties die hier wijn maakten en altijd hebben gestreden voor de kwaliteit die Pouilly-Fuisé te bieden heeft. Daarvoor hebben ze ook gekozen voor een voor hun afwijkend etiket dat klassiek oogt en geïnspireerd is op de wijnen van vorige generaties.
    Réservée betekent dat Bourdon deze wijn juist wel heeft gemaakt met behulp van eikenhouten vaten, geheel volgens traditie.

    De wijn is mooi helder goudgeel van kleur en heeft in eerste instantie even tijd nodig in het glas om te ‘openen’. Na verloop van tijd wordt de wijn steeds aantrekkelijker met toetsen van specerijen, kruiden, laurier, iets boter, citroenschil, sinaasappel, rijpe appels, hazelnoot, honing en iets mineraaligs.
    In de smaak komen al deze tonen één voor één steeds iets harmonieuzer samen met een mooie structuur en frisheid.

    Karaferen kan met deze wijn, maar het is ook een feest om deze wijn te laten ontwikkelen in het glas en steeds iets nieuws te ontdekken.

  • Uibel Chardonnay Reserve

    Uibel Chardonnay Reserve MAGNUM

    Deze goudglanzende schoonheid zingt het lied van tijdloze klassieke Chardonnays. Rijpe Golden Delicious appelen en een delicaat citrus accent in de neus gecombineerd met hints van zoete boter zorgen voor een aromatische rijkdom die zich uitstrekt tot het gehemelte. Subtiele maar onverzettelijke zuren snijden door de romige body en vormen zo de stevige ruggengraat, die garant staat voor een lange levensduur. Een dijk van een wijn die met trots op elke ruim gedekte dinertafel staat.

    Doordat deze wijn in een Magnumfles van 1,5 liter gerijpt is ontwikkeld de wijn zich nog mooier verder dan in een kleine fles, dit komt doordat de wijn in een grotere fles minder last heeft van lucht, licht en trillingen tijdens de rijping.

  • uibel chardonnay reserve magnum (kopie)

    Uibel ‘Sauvignon Blanc’ Pure Fumé

    Sauvignon Blanc was voor Leo in eerste instantie ook een uitdaging, een druif waar hij wel mee had gewerkt op stages in Californië onder andere, maar zelf nog nooit echt een wijn mee had gemaakt zoals hij dat wilde. De kans en de aantrekkingskracht om met deze oude druivenstokken was te mooi en zo geschiedde.

    Zoals bij elk nieuw project kost het soms even tijd om een volledig kloppend plaatje te krijgen, zeker als het ook echt een persoonlijke touch moet hebben. Met wijn gaat hier vaak jaren overheen, in de praktijk kan je namelijk wel experimenteren, maar je hebt maar 1 oogstmoment en dus 1 kans per jaar.
    Pascal heeft tijdens zijn bezoek aan Uibel de kans gekregen om aan deze wijn mee te werken. Zo is de eerste jaargang Sauvignon Blanc geproefd uit het vat, waar deze wijn inmiddels al 2 jaar in zat, dat bleek voor deze jaargang iets te veel en deze is dus ook niet gebotteld, maar hebben we gebruikt om in een andere cuvée minimaal weg te blenden en die juist weer meer frisheid en structuur te geven. De nieuwe jaargang had al een andere start gekregen, het eerste gedeelte van de wijn werd gestampt met blote voeten in een grote granieten kuip waar de vergisting in gestart werd met alle schillen en pulp erbij. Als ware een orangewijn in de maak. Echter werd deze vrij snel gefilterd om niet het volledige orangewijn effect te krijgen, maar gewoon net iets meer structuur. De wijn werd vervolgens ook gerijpt op een eikenhouten vat en dus ook op dat moment geproefd, maar nu met ‘slechts’ 1 jaar vatrijping. Deze wijn bleek wèl heel erg lekker!
    Vervolgens moest er alleen nog wel een naam en ontwerp bedacht worden, zo zaten we met een glas wijn natuurlijk hierover te filosoferen, hadden het over mooie Sancerres en zijn herinneringen aan de Californische Fumé Blanc wijnen. En zo ging er ineens een lampje branden en is de naam Pure Fumé ontstaan.
    Deze receptuur en deze naam werd genoteerd en zo is deze nieuwe Cuvée ontstaan vanaf de jaargang 2020.

    De wijn is ongefilterd en heeft dus een licht blinde kleur die vrij diep goudgeel is. In de geur is het wel een kenmerkende Sauvignon Blanc met een eindeloze diepgang. Het stenige, rokerige, aardse karakter met toetsen van citrus, vlierbloesem, kruisbessen wordt verrijkt door een aangename frisheid die goed ingepakte is in het romige van het hout dat in dit geval puur ondersteunend werkt. De wijn is ongefilterd en bevat minimaal sulfiet waardoor deze dus relatief Pure is en als natuurwijn door het leven gaat.

    Door de minimale beschikbaarheid van druiven zijn er dus ook maar een beperkt aantal flessen beschikbaar, deze zijn genummerd met een oplage van slechts 640 stuks.

  • gambellara soave classico

    Cantina di Gambellara ‘Monopolio’ Soave Classico

    Soave is het wijngebied rond het stadje Soave liggend aan de uitlopers van de Alpen ten oosten van Verona. Een gebiedje waar prachtige strakke wijnen vandaan komen. De druif die men gebruikt voor deze wijn is de Garganega, soms met een klein percentage Trebbiano.
    De wijnen zijn te omschrijven als mineraal, geurig, mondvullend en verfrissend in de afdronk. De fris zure balans in de wijn maakt het interessant om de wijn te combineren met visgerechten, Sushi en vele schaaldieren.

  • johner weisser burgunder "sj"

    Johner Weisser Burgunder

    Weisser Burgunder is de Duitse vertaling van de Franse Pinot Blanc. Een wijn die steeds bekender word en ook steeds geliefder.
    Weissburgunder is namelijk over het algemeen relatief licht. Het alcoholpercentage is slechts 12,5%, de wijn heeft niet heel veel body, maar wel genoeg vulling, lichte fijne zuren en een knisperend mineraal toetsje.

    Door deze elementen is het een wijn die uitstekend inzetbaar is als eerste wijn van een wijnarrangement. Het is een wijn die door z’n frisheid en body goed aansluit op zowel zalm als tonijn en door het aromatische complex ook goed aansluit op de Aziatische keuken of een gerechtje met ganzenlever.

    Kortom een wijn die in de gastronomie van enorme waarde kan zijn en steeds meer liefhebbers voor zich wint.

  • cocci grifoni 'notturna' passerina

    Cocci Grifoni ‘Notturna’ Passerina

    Notturna is het laatste project van de zussen en richt zich op specifieke delen van de San Basso wijngaard. Delen van de wijngaard waar ze een net iets beter micro klimaat hebben en waar andere ‘klonen’ van druiven staan.

    Druifklonen ofwel kruisingen van druiven komen veelvuldig voor en worden ook veelvuldig gebruikt om in een gezonde wijngaard een goede balans te krijgen tussen opbrengst en kwaliteit of om juist een goede aanpassing te doen aan specifieke micro klimaten en zo een hogere kwaliteit druiven te behalen.
    Zo zijn er tientallen soorten van elk druivenras met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

    Passerina is een druivenras dat inheems is voor de Marche en voornamelijk in de subgebieden Falerio en Offida staat aangeplant. Passerina zorgt altijd voor zachte wijnen die een indruk hebben van witte bloemen, licht fruitig, licht kruidig, het zijn vrolijke lichte en elegante wijnen.

    Notturna is gemaakt van de Passerina, maar heeft wat meer concentratie. Het is een wijn die lang door blijft ontwikkelen in het glas, met geuren van broodgist en groene thee naar kamille, kumquat, appel, perzik, citrus en wilde kruiden. Voeg daar een elegant mineraal toetsje en licht bittertje in de afdronk aan toe en je hebt een bijzondere, gastronomische wijn die zichzelf makkelijk aansluit bij vele gerechten door z’n concentratie en lichte structuur.

  • Domaine de la Mandelière Chablis 1er Cru 'Mont de Millieu'

    Domaine de la Mandelière Chablis 1er Cru ‘Les Fourneaux’

    De Premier Cru les Fourneaux is één van de meest oostelijke van de Chablis en één van de kleinste premier cru’s. Desondanks geniet deze premier cru een bijzonder goede status en zijn de wijnen die er vandaan komen zeer geliefd.

    Waar Josette kiest om voor haar AOC Chablis geen houtopvoeding te gebruiken, doet ze dat wel met deze premier cru. Deze ondergaat een rijping op zowel Cuvés (grote vaten van 2000L) en in Barrique (Kleine vaten van 228L). Hierdoor krijgt de wijn wel een mooie ondersteunende toets van het hout, maar ligt het er niet te dik bovenop. In de toonaangevende Guide Hachette krijgt zij hier een onderscheiding voor als ‘Vin remarquable’.

    Goudgele intrigerende kleur met een rijke geur waar niet direct het hout uit springt. De wijn is delicaat, puur en zuiver. Les Fourneaux is een wat rijkere Chablis met toetsen van hazelnoot en rijpe appel, verbonden door witte bloemen en verfrissende mineraliteit. De rijpe, verfijnde smaak geeft een wijn die bijzonder gastronomisch is met een heerlijk mondgevoel, zacht, verfrissend en mineraal. De afdronk is immens lang met heerlijk zuren en een zeer subtiele houtsmaak.