• cantina di carpi 'via emilia' spumante brut

    Cantina di Carpi ‘Via Emilia’ Spumante Brut

    Een ware klassieker opnieuw uitgevonden van het lokale druivenras: Grechetto Gentile. Lambrusco is eigenlijk de overkoepelende naam voor een groep blauwe druivenrassen. Hierbij zit de kleur alleen in de schilletjes en kunnen ze dus ook een witte of een rosé wijn maken van deze druiven.
    In dit geval is de lokale Pignoletto (Grechetto Gentile) degene die de hoofdrol speelt. Dit is een inheems wit druivenras dat z’n dankt aan de vorm, die lijkt namelijk op de ‘Pigna’, oftewel dennenappel. Er worden nog een aantal andere druivenrassen doorheen geblend, maar dit is zo minimaal dat ze niet vermeld worden.

    Mousserend maken ze deze wijnen met de Charmat methode. Dit houd in dat ze beginnen met het maken van gewoon een droge stille wijn en vervolgens in een druktank een tweede vergisting geven door middel van het toevoegen van rietsuiker. Het koolzuur dat ontstaat bij deze tweede gisting kan de tank niet verlaten en blijft op die manier in de wijn zitten. Deze methode zorgt voor een lichte mousse en dat alle fruitaroma’s goed bewaard blijven.

    Licht citroengeel van kleur. Constant aanhoudende zachte pareling is zichtbaar in het glas. De geur doet denken aan een Verdejo, iets licht tropisch dat doet denken aan gegrilde ananas, maar vooral perzik, kruidigheid en bloesem vallen op.
    In de smaak is de wijn zacht mousserend met fijne citrustoetsen, perzik, kruidigheid en een aantrekkelijk bittertje, dit maakt de wijn spannend en smaakopwekkend.
    Kortom ideaal als aperitief of als plezieropwekkende bubbel op het terras.

  • cantina di carpi 'piazza grande' spumante brut rosato

    Cantina di Carpi ‘Piazza Grande’ Spumante Brut Rosato

    Een ware klassieker opnieuw uitgevonden van de lokale druivenrassen: Lambrusco di Sorbara en Lambrusco Salamino. Lambrusco is eigenlijk de overkoepelende naam voor een groep blauwe druivenrassen. Deze druivenrassen hebben gemeen dat ze allemaal veel kleur hebben, hoge opbrengsten, een lichte body en ook veel zuren. Dit maakt deze druiven uitermate geschikt voor de productie van mousserende wijnen.

    Mousserend maken ze deze wijnen met de Charmat methode. Dit houd in dat ze beginnen met het maken van gewoon een droge stille wijn en vervolgens in een druktank een tweede vergisting geven door middel van het toevoegen van rietsuiker. Het koolzuur dat ontstaat bij deze tweede gisting kan de tank niet verlaten en blijft op die manier in de wijn zitten. Deze methode zorgt voor een lichte mousse en dat alle fruitaroma’s goed bewaard blijven.

    Licht roze van kleur met een hint van violet. Mooie zachte, fijne mousse en uitbundige geur die doet denken aan rood fruit, aardbei en bloemen.

    In de smaak is het gelukkig een droge wijn die vriendelijk is en net zo sprekend als de geur. Hier komt spontaan een milde kruidigheid en kersentoets bij.
    Zacht, fruitig, verfrissend en plezieropwekkend is de beste omschrijving voor deze wijn naar ons idee!