• Bersano Ruchè di Castagnole Monferrato

    Ruchè is een druif waarvan wereldwijd slechts 150 ha staat aangeplant. Deze druif komt historisch gezien uit het gebied rond de stad Castagnole Monferrato, heeft sinds 2010 de DOCG status en mag daarvoor in slechts 7 dorpen aangeplant staan en moet sindsdien aan strengere regels voldoen met betrekking tot herkomst, opbrengsten en rijping.
    Van oudsher is dit een wijn die vooral lokaal werd gedronken op zondag na de mis. De dames dronken de lichtere mild zoete Moscato d’Asti en de heren de volle rode wijn gemaakt van de Ruchè.

    Deze wijngaard behoort bij het landgoed San Pietro Realto op 350 meter hoogte, met een perfecte ligging op het zuidwesten en een bodem vol klei en slib. Hier heeft Bersano 32 ha aangeplant met Grignolino en Ruchè om deze druiven een comeback te geven en de oude cultuur te bewaren.

    Qua kleur en geur heeft de wijn overeenkomsten met zowel Barbera als Nebbiolo. Het fruit van de Barbera ruik en proef je terug te samen met het viooltjes en rozenblad aroma van de Nebbiolo.
    Deze wijn heeft desondanks een onmiskenbaar eigen karakter, zo kom je hierin frambozen, kersen, pruimen, hazelnoten, gedroogd fruit en een aardse toets van bosgrond en champignon in tegen.
    Je kan deze wijn prima zien als een Barolo qua smaak, zonder de heftige tannines en zuren, die jong al perfect op dronk is. Behandel deze wijn dus hetzelfde met groot glaswerk en gekoeld rond de 18 graden, daarop is deze wijn perfect te schenken met herfstsmaken zoals paddenstoelen, zuurkool, wild gevogelte en hert, maar ook met pompoen en voorjaarslam.

  • bersano 'badarina' barolo

    Bersano ‘Badarina’ Barolo

    Nebbiolo is één van de meest onderscheidende druifsoorten ter wereld. Niet alleen heeft deze druif het juiste klimaat nodig, maar neemt in zijn smaak ook een duidelijke terroirexpressie mee.
    Zo heeft Barolo dus ook een onderverdeling in een aantal “Cru’s”. Dit zijn de mooiste gedeeltes voor wijngaarden binnen de gemeente Barolo.
    De enige toegestane druif binnen Barolo is Nebbiolo en ondanks dat je deze druif op meerdere plekken tegen komt in de wereld en vooral ook binnen Piëmonte, hier doet ‘ie het toch het allerbest.

    Badarina is de hoogst gelegen Cru van Barolo tussen de 340-440 meter met voornamelijk een ligging op het oosten/zuidoosten. Hierdoor is er een groter verschil tussen dag en nacht temperaturen en doet de druif er langer over om tot optimale rijpheid te komen. Hierdoor ontwikkelen de druiven meer aromastoffen en behouden beter hun zuren. Voordeel en nadeel hiervan is dat de wijn die hiervan gemaakt wordt altijd wat meer rijping nodig heeft.

    Bersano heeft deze Badarina Barolo om die reden dus ook laten rijpen voor 6 maanden op kleine Franse eikenhouten barriques en daarna nog 30 maanden op traditionele gebruikte grote eikenhouten vaten van Slavonische oorsprong. Dit zorgt ervoor dat in de kleine Franse vaten het scherpste randje eraf gaat en je een klein toetsje vanille krijgt. De grote vaten zorgen vooral voor rijping van de wijn, je krijgt hier minder houtsmaak invloed van, maar de wijn wordt wel langzaam aan zachter en de tannines worden in dit hout zacht zonder ze volledig kwijt te raken. Dit draagt bij aan een krachtige structuur en een zuivere smaak. Hierna wordt de wijn nog minimaal 6 maanden in de fles bewaard om te stabiliseren voordat ze verkocht word. Daarna komt de wijn pas in distributie en opslag waardoor de wijn alleen maar mooier verder rijpt.

    De wijn heeft in geur duidelijk een bloemig aroma, hier komt snel een kruidigheid bij die doet denken aan tijm en menthol. In de smaak komen daar aroma’s bij van zwarte kersen, bramen en balsamico. Een wijn die nog vele jaren mee kan in de kelder, maar ook nu al erg lekker is uit de karaf, bij voorkeur rond de 18 graden.
    Combineer deze stevige wijn vooral met witschimmel kazen en gegrilde gerechten.

  • bersano 'badarina' barolo riserva

    Bersano ‘Badarina’ Barolo Riserva

    Nebbiolo is één van de meest onderscheidende druifsoorten ter wereld. Niet alleen heeft deze druif het juiste klimaat nodig, maar neemt in zijn smaak ook een duidelijke terroirexpressie mee.
    Zo heeft Barolo dus ook een onderverdeling in een aantal “Cru’s”. Dit zijn de mooiste gedeeltes voor wijngaarden binnen de gemeente Barolo.
    De enige toegestane druif binnen Barolo is Nebbiolo en ondanks dat je deze druif op meerdere plekken tegen komt in de wereld en vooral ook binnen Piëmonte, hier doet ‘ie het toch het allerbest.

    Badarina is de hoogst gelegen Cru van Barolo tussen de 340-440 meter met voornamelijk een ligging op het oosten/zuidoosten. Hierdoor is er een groter verschil tussen dag en nacht temperaturen en doet de druif er langer over om tot optimale rijpheid te komen. Hierdoor ontwikkelen de druiven meer aromastoffen en behouden beter hun zuren. Voordeel en nadeel hiervan is dat de wijn die hiervan gemaakt wordt altijd wat meer rijping nodig heeft.

    Bersano heeft deze Badarina Barolo Riserva om die reden dus ook laten rijpen voor 5 jaar in zowel grote Slavonische eikenhouten vaten en Franse Barriques. Het is hierdoor een geconcentreerde krachtpatser met nog meer dan genoeg potentie voor de lange termijn, fijne tannines, nu al benaderbaar, maar zeker nog met veel potentie.

    Door 5 jaar te rijpen in eikenhout wint de wijn aan concentratie en wisselen de tannines uit het hout zich om met de tannines uit de schillen van de druiven. Je krijgt hierdoor een iets andere expressie met meer tertiaire toetsen, zo is de wijn licht reductief in het begin en kan je deze het beste overschenken in een karaf, met veel lucht zal de wijn zich meer openen. Zo zullen naast de aroma’s van truffel, paddenstoel, ceder, tabak, leer en munt ook ingeblikte kersen voorbij komen. Voeg daar subtiel balsamico en rozijn aan toe en je hebt een complexe wijn die door steeds meer lucht blijft mee veranderen.
    Combineer deze stevige wijn vooral met rijke, hartige kazen, bietjes met balsamico en gegrilde gerechten met truffel en paddenstoelen.

  • bersano 'mantico' barbaresco

    Bersano ‘Mantico’ Barbaresco

    Minder bekend dan Barolo is er ook Barbaresco. De rede dat je deze name minder vaak hoort heeft vooral te maken met dat van oudsher, mensen meer kracht verwachten in een wijn van Nebbiolo.
    Barbaresco is de ‘vrouwelijke’ van de twee gemeentes in Piëmonte waar Nebbiolo gemaakt wordt. Het zusje van Barolo zo gezegd. Hier is dus ook de enige toegestane druif Nebbiolo.

    Nebbiolo is één van de meest onderscheidende druifsoorten ter wereld. Niet alleen heeft deze druif het juiste klimaat nodig, maar neemt in zijn smaak ook een duidelijke terroirexpressie mee. Zo hebben de wijnen uit Barbaresco duidelijk meer elegantie. Mantico verwijst naar de heuvels aan de rand van het dorpje waar de wijngaard zich bevind, ze hebben hier een rijke bodem met veel kalk en klei. Iets lichtvoetiger betekent hierin niet dat het een minder wijn is, Barbaresco kan lang rijpen en heeft dezelfde nodige zuren en tannines. Hierbij geven ze dus ook deze wijn een rijping van 18 maanden in groot Slavonisch eiken, dit om de tannines zachter te maken, de wijn te concentreren en te verrijken.

    In de geur veel elegante toetsen van viooltjes, rozenblad, cacao en kersen. In de smaak iets aards, verwarmend en gul. Gastronomisch een zeer goed inzetbare wijn bij vele gerechten, van lichte vleesgerechten als zwezerik tot licht wild en kaasplateau’s. Gevogelte is ook zeker een goede suggestie bij deze wijn.
    Schenk vooral niet te warm zo rond de 16 á 18 graden en met veel lucht erbij.

  • montonale 'la venga' rosso

    Montonale ‘La Venga’ Rosso

    La Venga is een rode wijn gemaakt van twee verschillende druivenrassen die allebei iets ‘out of place’ zijn. Barbera komt van origine uit Piëmonte en zorgt daar voor rijke wijnen met veel kleur en fijne zuren, Marzemino Nero is een druivenras dat we vooral meer in de noordkant van Veneto tegen komen. In Trentino en de Dolomieten is dit een gewaardeerde druif die afstamt van de Teroldego die op zijn beurt weer vergelijken kan worden met een kruising tussen Pinor Noir en Syrah.

    La Venga is gelijknamig aan de wijngaard waar deze druiven aangeplant staan vlakbij het dorpje Montunale met een ideale ligging en veel wind die de wijngaard koelt tijdens warme dagen.
    Klei zorgt ervoor dat de druivenstokken diep geworteld genoeg water kunnen blijven opnemen zonder te irrigeren, wat de kwaliteit ten goede komt.

    In de wijn met zijn prachtige robijnrode kleur, vol paarse nuances ook een fijne geur die doet denken aan amandel, viooltjes, pruimen en rauwe ham. In de smaak komen daar toetsen van zwarte kersen bij en doet de wijn warm aan. In de afdronk een fijn bittertje, dat doet denken aan cacao. Fijne zuren en een zachte tanninestructuur houden deze wijn constant spannend tot het einde.

  • Château Bizard ‘Montagne de Raucoule’

    Montagne de Raucoule is de naam van de wijngaard waar de druiven voor deze cuvée staan aangeplant. Château Bizard maakt bewust gebruik van de glooiende heuvels en hellingen voor een ideaal watermanagement. Door de wind die hier doorheen raast hebben ze geen oververhitting van de druiven, gras tussen de rijen met wijnstokken zorgt ervoor dat er genoeg water vast gehouden wordt en er meer biodiversiteit voorkomt, wat de wijngaard ten goede komt.

    De wijn is gemaakt van de Grenache en de Syrah. Grenache word vergist op RVS en daarna gerijpt op betonnen vaten, de Syrah vergist op RVS en rijpt op Franse eikenhouten vaten.
    Dit zorgt ervoor dat het wel een volle rijke wijn is, zacht en kruidig met voldoende toetsen van kersen en bramen.

    Heerlijk bij vele vleesgerechten door de balans tussen frisheid en kruidigheid.

  • Vignobles David ‘Canopée’ Nature

    Canopée is de naam van deze bijzondere cuvée door de hogere ligging op hellingen die vooral avondzon meepakken. Hierdoor krijgt de loofwand voldoende zon voor fotosynthese en kunnen ze de vroegrijpende druiven zelfs al in augustus oogsten. Dit zorgt voor frisheid in de wijn en een laag alcoholpercentage van slechts 12,5%.

    Het gedeelte natuurwijn houd in dit geval in dat de wijn ongefilterd en ongeklaard is gebotteld zonder toevoeging van sulfieten. De filosofie achter het succes van deze wijn is dat dit lukt door de levende gezonde biologische bodem en de grotere hoeveelheid fotosynthese.

    De Canopée wordt gemaakt van 60% Cinsault en 40% Grenache Noir. De dominante Cinsault is over het algemeen iets minder bekend, maar kan het best vergeleken worden met een Mediterrane variatie op de Pinot Noir die bestand is tegen hitte en zelfs gezien wordt als één van de grote oplossingen voor de wijnbouw in de strijd met klimaatverandering.
    Deze druif behoud goed zijn zuren en geeft fijne toetsen van rode bessen, cassis en een zachte kruidigheid. De Grenache voegt daar een toetsje van braam en kersen aan toe met zwarte peper.

    De wijn vergist en rijpt enkel op betonnen vaten met een epoxie-binnenlaag om zo wel een rijpingseffect te ondergaan maar zonder de smaak van een eikenhouten vat.

    Canopée is een wijn met een grote factor drinkbaarheid die goed aansluit op lamsvleesgerechten, geroosterde smaken van de barbecue, charcuterie en met name witflora kazen.

    Schenk deze wijn tussen de 16-18 graden uit grote glazen waarin de wijn voldoende lucht krijgt om te ontwikkelen in het glas.

     

  • Vignobles David ‘Le petit David’ Côtes du Rhône

    Le petit David is een knipoog naar zijn doorgaans serieuze wijnen. In dit geval is het namelijk een wijn die vooral bedoeld is om ‘gewoon lekker’ te zijn.

    Hiervoor zijn de traditionele Rhône druivenrassen Grenache, Syrah en Mourvèrdre gebruikt. De productiemethode is eveneens traditioneel, zo wordt er met de hand geoogst waardoor de selectie van het fruit al beter is nog voordat ze wijn gaan maken. Daarbij word ook alleen gebruik gemaakt van de eigen natuurlijke gisten om zo dus ook een puurdere smaak over te houden die hoort bij deze wijn en deze druivenrassen.
    De wijn ondergaat voor het persen weliswaar een koele inweking van de schillen om daar ook zoveel mogelijk smaak, kleurstoffen en gist uit te halen. De rijping na de vinficatie wordt ondergaan op ruwe cementen vaten, hierin krijgt de wijn wel de kans om ontwikkelingsaroma’s te krijgen, zachter te worden en iets aardser over te komen.

    Het blijft vooral mooi rijp rood fruit dat je proeft met een kruidige achtergrond van zoethout, laurier, peper en nootmuskaat.

    Schenk deze wijn licht gekoeld bij stoofgerechten en rijke kazen bij voorkeur uit een grote karaf.

  • barolo corsini bussia

    Corsini Barolo ‘Bussia’ MAGNUM in kist

    Bussia is een ‘Cru’ in de gemeente Barolo die zorgt voor de wat mooiere wijnen dan de gewone Barolo’s. Bussia is iets hoger gelegen en dus iets koeler, wat zorgt voor meer elegantie en complexere wijnen doordat de druiven er langer over doen om rijp te worden.
    De wijn heeft een transparante rode gloed en zacht oranje siert de randen. De geur is moeilijk te omschrijven omdat het continue verandert. Naast vele fruittonen komen er geuren naar boven als cacao, leer, tabak, baksteen, viooltjes en licht vanille. En de aardse tonen van paddenstoelen zijn duidelijk herkenbaar. De rijpheid van de druiven vertaalt zich in een rijke, volle smaak. Complex in de aroma’s en met de krachtige structuur die Barolo eigen is.

  • di sipio 'classic' montepulciano d'abruzzo

    Di Sipio ‘Classic’ Montepulciano d’Abruzzo

    Soms klinkt soepel als simpel, maar dat is zeker niet altijd van toepassing. Als de wijnmaker alles uit de kast haalt en op de juiste manier behandeld, kan een soepele wijn bereikt worden zonder allerlei trucs en zonder smaakverlies vooral.

    Dit wordt bij Di Sipio bereikt door het juiste moment van oogsten met optimale rijpheid, goed wijngaardmanagement en lange inweking van de pulp en schillen om daar zoveel mogelijk smaak uit te halen.

    De rijping wordt ondergaan op RVS en in de fles om alle pure smaken te behouden en geen invloed hiervan uit te oefenen op de wijn. Hierdoor wordt een fijne spanning in de structuur van de wijn behouden.

    Licht gekoeld is dit een zeer fijne wijn bij lichte vleesgerechten, maar ook niet al te zware stoofschotels, gevogelte en deinst zelfs niet achteruit voor de Arabische keuken.

  • chateau taffard de blaignan medoc

    Chateau Taffard de Blaignan Medoc

    Na het drinken van een wijn als dit begrijp je gelijk waarom deze behoren tot de categorie ‘klassiekers’.
    In Bordeaux weten ze complexiteit en drinkbaarheid goed te combineren in hun wijnen met een breed aroma. Door de nog stevige taninnes en zuren kunnen de wijnen nog makkelijk 10 jaar de kelder in, maar als je ze voor die tijd voldoende lucht geeft laten ze al snel zien hoeveel potentie ze hebben.

    Gemaakt van de Merlot en Cabernet Sauvignon, ruik je dit dus ook gelijk terug met delicate toetsen van cassis, rode bessen, laurier, wilde kruiden en paddenstoel. De rijping op eikenhouten vaten maakt de wijn zachter en voegt een mooie toets van specerijen en vanille toe, concentreert het geheel iets beter bij elkaar en maakt er een harmonieuze wijn van.

    Schenk deze wijn met voldoende lucht zo ronde de 16-18 graden.

  • madame de beaucaillou haut medoc

    Madame de Beaucaillou Haut-Medoc

    Na het drinken van een wijn als dit begrijp je gelijk waarom deze behoren tot de categorie ‘klassiekers’.
    In Bordeaux weten ze complexiteit en drinkbaarheid goed te combineren in hun wijnen met een breed aroma. Door de nog stevige taninnes en zuren kunnen de wijnen nog makkelijk 10 jaar de kelder in, maar als je ze voor die tijd voldoende lucht geeft laten ze al snel zien hoeveel potentie ze hebben.

    Madame de Beaucaillou is een moderne op zich zelf staande Bordeaux wijn met een klassieke knipoog. Ondanks dat deze gevinifieerd is in de kelders van Ducru-Beaucaillou betreft het geen tweede of derde wijn, maar een op zichzelf staand nieuw project.
    De visie die ze met deze wijn willen mee geven is een introductie tot de wijnmaaksignatuur van de familie Borie, hun visie en daarin een redelijke prijs voor een ambitieuze wijn. “Pleasure that goes right to the soul.”

    In deze wijn kom je kracht en elegantie tegen, toetsen van specerijen, kers, pruimen en cassis met voldoende grotendeels zachte tannines, zolang de wijn jong is wordt decanteren sterk aanbevolen.

    Schenk deze wijn met voldoende lucht zo ronde de 16-18 graden.

  • Goulée by Cos d’Estournel Médoc

    Na het drinken van een wijn als dit begrijp je gelijk waarom deze behoren tot de categorie ‘klassiekers’.
    In Bordeaux weten ze complexiteit en drinkbaarheid goed te combineren in hun wijnen met een breed aroma. Door de nog stevige taninnes en zuren kunnen de wijnen nog makkelijk 10 jaar de kelder in, maar als je ze voor die tijd voldoende lucht geeft laten ze al snel zien hoeveel potentie ze hebben.

    Ze gebruiken voornamelijk Merlot 73%, Cabernet Sauvignon 21% en Cabernet Franc 6%. De Cabernet Sauvignon geeft de wijn structuur en de Cabernet Franc nog net iets meer frisheid en elegantie terwijl Merlot ervoor zorgt dat het een zachte, drinkbare wijn blijft.

    Zoals ze zelf omschrijven ruik en proef je de zeebries die hier voorbij komt, maar die laat zich vooral zien in een toets van eucalyptus en een fijne frisheid. Daarbij ook toetsen van rood fruit, peper, cacao, tabak, pruim en cassis. De zijdezachte structuur met stevige ruggengraat en elegantie is een signatuur van Cos d’Estournel.

    Schenk deze wijn met voldoende lucht zo ronde de 16-18 graden. Decanteren is sterk aan te raden.

  • talma verdejo (kopie)

    Talma Garnacha

    Mooi robijnrood van kleur met een heldere schakering aan de rand. In de geur uitbundig fruit met in de smaak daarbij ook een kruidig toetsje van zwarte peper. Een fluweelzachte, frisse en doordrinkbare Spaanse rode wijn die perfect is als huiswijn voor een borrel of bij een maaltijd.

  • martinez alesanco 'crianza' rioja

    Martinez Alesanco ‘Crianza’ Rioja

    Deze Crianza is gemaakt van 80% Tempranillo en 20% Garnacha en kenmerkt naast z’n klassieke uitstraling ook een klassieke herkenbare smaak.

    Zo kom je in de wijn toetsen tegen van cederhout, rood fruit, kersen, kruide, laurier, iets kokos en vanille, maar beheerst de wijn nog een mooie frisheid die de wijn fijn drinkbaar en sappig maakt.

    Schenk deze wijn bij voorkeur licht gekoeld uit een karaf bij een Côtes de Boeuf of een ander proteïnerijk hoofdgerecht.

  • martinez alesanco 'crianza' rioja (kopie)

    Martinez Alesanco ‘Reserva’ Rioja

    Deze Reserva is gemaakt van 90% Tempranillo en 10% Garnacha en kenmerkt naast z’n klassieke uitstraling ook een klassieke herkenbare smaak.

    Mooie donkere kleur met een lichte bruinrode rand die laat zien dat de wijn al een rijping heeft doorstaan.
    Ze hebben de wijn 16 maanden laten rijpen in zowel Franse als Amerikaanse eikenhouten vaten, beide soorten hebben een verschillende uitwerking op de wijn qua smaak en rijping. Hierna heeft de wijn nog 20 maanden in de fles gerijpt, in de kelders van het domein. Daarna mag de wijn pas verkocht worden.

    Door de rust en rijping van wijn ontwikkeld deze mooie smaken die iets aards aan doen, maar ook vanille, specerijen en kokos horen hierbij. De tannines en zuren in de wijn worden zachter en de smaken concentreren zich.

    In deze wijn kom je toetsen tegen van vanille, kokos, ceder, chocolade, kersen, gedroogde pruimen, tabak en gestoofd rood fruit.

    Schenk deze wijn bij voorkeur licht gekoeld uit een karaf bij kaas, een stoofgerecht of wat rijkere kruidige Spaanse gerechten.

  • Peña el Gato Garnacha Natural

    Intense paarsrode kleur. In de neus ruik je eerst nog het boerse en gistige door het weg laten van sulfieten, maar met iets meer lucht verraadt de wijn direct z’n klasse: in eerste instantie nog compact, maar naarmate de wijn langer in het glas zit wordt de geur laag voor laag complexer. Rijp fruit, pittige kruiden en zwoele specerijen komen één voor één te voorschijn om met elkaar een bedwelmend complex te vormen. Al bij de eerste slok een rijke en fluweelzachte smaak vult de mond. De enorme concentratie zorgt er ook hier voor dat de smaak zich in je mond blijft ontwikkelen, tot in de lange afdronk. Een eersteklas natuurwijn.

  • bodegas enguera tempranillo

    Bodegas Enguera ‘Bio’ Tempranillo

    Tempranillo is één van de meest toonaangevende druivenrassen voor rode- en rosé wijn in Spanje.
    Door het grote succes van deze druif op veel verschillende plekken zoals Rioja, Ribera del Duero in Spanje en Alentejo en Douro in Portugal kom je deze dus ook vaak tegen als experiment van een wijnmaker op plekken waar deze van origine niet veel voorkomt, zoals de streek bij Valencia. Desondanks hebben ze hier wel alle goede ingrediënten voor Tempranillo, een goede bodem, hoogte, koele nachten.

    Het is een moderne wijn die bedoeld is om jong te drinken. Perfect in balans en lekker juicy.
    Lekker geurige rode wijn met toetsen van bramen, aalbes, kersen, lichte citrus en een goede kruidigheid. De vrij zachte afdronk maakt dit een perfecte rode tafelwijn voor bij de borrel of lichte gerechten.

  • di sipio 'classic' montepulciano d'abruzzo (kopie)

    Di Sipio ‘5’ Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2009

    5 staat voor het aantal jaren dat nodig is om deze wijn te produceren. Het begint bij de vrij late oogst eind oktober als de druiven optimaal rijp zijn en nog nergens door aangetast, dit gebeurd in meerdere rondes met de hand om zo de beste selectie van het fruit te hebben.
    Als de druiven aankomen in de wijnkelder worden ze eerst licht gekneusd en begint de vergisting gecontroleerd op een relatief lage temperatuur. Dit doen ze om zoveel mogelijk smaak te onttrekken uit het fruit en frisheid te behouden. Nadat de vergisting klaar is wordt de wijn ongefilterd, inclusief alle pitjes, schillen, pulp, dode gistcellen en dergelijke over gestoken naar kegelvormige Slavonische eikenhouten vaten met daarin een systeem om al deze vaste stoffen onder gedrukt te houden.

    De wijn rijpt 60(!) maanden op deze manier in eikenhout en ontwikkeld een zeer bijzonder aroma door het lange contact met de vaste stoffen en het hout. Hierdoor krijgen de kleurstoffen en tannines lange tijd de kans om elkaar af te breken en krijgt de wijn een zachte textuur en veel spanning.

    Prachtig diep robijnrood van kleur met een randje van violet. In de geur kom je toetsen tegen van zwarte kersen, bramen en pruimen, maar ook een fijne kruidigheid die doet denken aan laurier, jeneverbes, dennen en rozenbottel, leer, cederhout, tabak. De wijn blijft zicht ontwikkelen en zal ook blijven verassen.
    Het is een behoorlijke gestructureerde wijn met veel aromatische rijkdom en een bizar lange afdronk.

    Het wijnhuis zegt zelf dat je deze wijn het beste rond de 15 graden kan serveren en dan de ontwikkeling in het glas meemaken, dat deze zo mooi is dat je geen eten erbij nodig hebt, maar dat hardere kazen en lamsvlees goed samen gaan.

  • karakter cabernet sauvignon (kopie)

    Anima Pinot Noir

    Anima is de exclusieve lijn van Aurelia Visinescu en wordt gelimiteerd geproduceerd. Dit komt mede doordat deze wijnen alleen in de beste jaren worden geproduceerd van het beste fruit.

    Dealu Mare is het belangrijkste gebied voor kwaliteitswijnen van Roemenië. Door de ligging over het algemeen op het zuiden, met duidelijke hoogteverschillen kunnen hierdoor dus ook veel verschillende internationale druivenrassen aangeplant worden naast de lokale. Door de internationale ervering van Aurelia kan zij hier ook zeer goed mee overweg en weet de wijnen klassiek te produceren en daarbij een persoonlijke touch te geven.

    Pinot Noir is misschien wel de druif, waar Aurelia momenteel de grootste stappen in kwaliteit mee weet te zetten en spannendste wijnen van weet te maken.
    Het is een druivenras dat moeilijk is om mee te werken door de enorme vatbaarheid voor ziektes en weersschommelingen. Al snel heeft een Pinot Noir het te warm of te koud en geeft te veel suikers en concentratie of stopt in het geheel met groeien. Vaak gaat dit gepaard met lage opbrengsten en risicovolle oogsten. Desondanks zijn er gelukkig wijnmakers die hier goed mee om kunnen gaan en van deze delicate druif ook zeer verfijnde wijnen weten te maken.

    Anima Pinot Noir is gemaakt in een ‘Bourgogne-stijl’, alleen optimaal rijpe druiven van de koelere stukken worden gebruikt en er wordt gezorgd voor een  koele behandeling en koele vergisting in de kelders. Dit doen ze om frisheid te behouden. De persoonlijke touch vinden we in het gebruik van Roemeense eikenhouten barriques van 225 liter in plaats van Franse eikenhouten barriques.

    Helder robijnrood met violette schakering en een rijke geur die doet denken aan kersen, framboos, bosgrond en tabak. In de zachte en volle smaak vinden we deze toetsen ook terug met een tikje vanille en specerijen, iets animaals en goede zuren die de wijn spannend houden.
    Schenk deze wijn niet te warm, liever rond de 16 graden uit een karaf.

  • exception julienas envaux

    Exception ‘Juliénas’ Envaux

    Een Beaujolais zoals zij hoort te zijn: Lekker veel rood fruit indrukken, romige textuur en verfrissende citrus toets met rode bessen. Helder rood van kleur en sappig van karakter. Deze wijn is perfect voor het warmere weer door de frisheid en aangename zuren, het liefst zelfs licht gekoeld.
    Heerlijk als aperitief maar ook een goede begeleider van bijvoorbeeld gevogelte!!

    Als je deze wijn geproefd hebt, begrijp je dat de Beaujolais een comeback aan het maken is.

  • cocci grifoni 'san basso' rosso piceno superiore

    Cocci Grifoni ‘San Basso’ Rosso Piceno Superiore

    Rosso Piceno is de naam van de meeste rode wijnen die gemaakt worden rond de stad Ascoli Piceno. Het zijn altijd blend wijnen gemaakt van Montepulciano en Sangiovese, 2 top druiven die allebei een iets ander karakter hebben en elkaar versterken in smaak en structuur. Wijnen die garant staan voor drinkplezier, waarbij de toppers (zoals Cocci-Grifoni) ook wijnen maken van wereldklasse die thuis horen in de gastronomie.
    Een Rosso Piceno Superiore is in tegenstelling tot de gebruikelijke wijn altijd gerijpt op eikenhouten vaten.

    San Basso is de naam van de wijngaard, hier staan iets oudere wijnstokken en maken ze dus ook hun Rosso Piceno Superiore. Dit doen ze van 60% Montepulciano en 40% Sangiovese met een rijping van 12 maanden in Franse barriques en een lange rijping in de fles.

    Montepulciano zorgt voor body, rijkdom, iets zwoels en kruidigs, Sangiovese daarentegen zorgt voor frisheid, zure kersen, elegantie, laurier en tabak. Die combinatie vult elkaar uitstekend aan tot een gebalanceerde wijn met veel potentie, mits je weet wat je doet in de wijngaard. Met oudere stokken en het zorgen voor lage opbrengsten kunnen hier topwijnen gemaakt worden.

    De wijn is diep en donker van kleur met in de geur al gelijk veel kracht, je ruikt wat aards, pruimen, specerijen en ondersteuning van het hout. Deze smaken komen in de smaak ook goed terug, met in het begin veel kracht, verfijnd hout en rijp fruit. In de afdronk wordt de wijn wat eleganter, met fijne zuren en een behoorlijke lengte die de wijn spannend maken. Een wijn die blijft door ontwikkelen in geur en smaak.
    Koel deze wijn licht tot 16-18 graden om het beste tot z’n recht te laten komen.