• pinot nero

    Cantina di Gambellara ‘Monopolio’ Pinot Nero

    Mooi gekleurde rode wijn, iets transparant aan de randen. Prettige elegante geur idee aan vers donker fruit doet denken zoals bramen en donkere kersen. De smaak is prettig kruidig en bevat voldoende zuren. De afdronk is mooi in harmonie met de geur en de smaak… Prettig glas wijn.

  • di sipio rosso

    Di Sipio Rosso delle Collina Teatine

    Heerlijke soepele rode wijn. Zacht in geur en smaak. Prachtige geur prettig kruidig. Mooi zacht kruidig. Lekkere aangename afdronk. Wat een zalige wijn

  • danese sangiovese

    Danese Sangiovese

    Cantine Danese De familie Danese is in de jaren 50, aan de voet van de alpen nabij Verona, begonnen met het maken van wijn in de kleine stad Ronca in de regio van Veneto. In eerste instantie was het een verkoopbedrijf maar in de jaren 80 is de familie Danese zelf wijnen gaan maken en…

  • danese primitivo

    Danese Primitivo

    Cantine Danese

    De familie Danese is in de jaren 50, aan de voet van de alpen nabij Verona, begonnen met het maken van wijn in de kleine stad Ronca in de regio van Veneto. In eerste instantie was het een verkoopbedrijf maar in de jaren 80 is de familie Danese zelf wijnen gaan maken en bottelen. Ondertussen heeft het familie bedrijf zich ontwikkelt tot een modern georganiseerd wijnbedrijf dat staat voor kwaliteit wijnen uit diverse regio’s van Italie. Een traditioneel Italiaans familie bedrijf geleid door Luca Danese.

  • danese corvina

    Danese Corvina Apassimento

    Cantine Danese De familie Danese is in de jaren 50, aan de voet van de alpen nabij Verona, begonnen met het maken van wijn in de kleine stad Ronca in de regio van Veneto. In eerste instantie was het een verkoopbedrijf maar in de jaren 80 is de familie Danese zelf wijnen gaan maken en…

  • barolo corsini bussia

    Corsini Barolo ‘Bussia’

    Bussia is een ‘Cru’ in de gemeente Barolo die zorgt voor de wat mooiere wijnen dan de gewone Barolo’s. Bussia is iets hoger gelegen en dus iets koeler, wat zorgt voor meer elegantie en complexere wijnen doordat de druiven er langer over doen om rijp te worden.
    De wijn heeft een transparante rode gloed en zacht oranje siert de randen. De geur is moeilijk te omschrijven omdat het continue verandert. Naast vele fruittonen komen er geuren naar boven als cacao, leer, tabak, baksteen, viooltjes en licht vanille. En de aardse tonen van paddenstoelen zijn duidelijk herkenbaar. De rijpheid van de druiven vertaalt zich in een rijke, volle smaak. Complex in de aroma’s en met de krachtige structuur die Barolo eigen is.

  • Velenosi Montepulciano d'Abruzzo Conica

    Velenosi Montepulciano d’Abruzzo Conica MAGNUM

    De kleur van deze wijn is robijnrood. De geur van rijp donker fruit en een aantrekkelijke kruidigheid komt gelijk naar voren. De smaak is heerlijk sappig, met ook hier die lekker kruidige fruitigheid. Naast het sap heeft de wijn ook voldoende zuren en soepele tannines, wat zorgt voor een lekker pittige afdronk

  • inurrieta cuatrocientos crianza magnum

    Inurrieta Cuatrocientos Crianza MAGNUM

    Rijke, kruidige wijn uit Navarra, één van de mooiste wijnen van Inurrieta. Crianza is een kwaliteitsaanduiding die aangeeft dat de wijn een rijping heeft ondergaan in eikenhouten vaten en op de fles voordat deze verkocht mag worden.
    De wijn is qua smaak mooi fruitig en rijk met toetsen van bramen, kersen, drop, vanille, kokos en specerijen.
    Warm van smaak met zachte tannines die de wijn mooi inzetbaar maken in elk seizoen.

  • fattoria coroncino ganzerello rosso

    Fattoria Coroncino Ganzerello Rosso

    Dat de familie zijn eigen weg en plan trekt is een zekerheid. Kwaliteit begint in de wijngaard en dat is iets waar ze hier fier in te werk gaan.
    Al decennia lang zijn ze trotse voorlopers van biologische wijnbouw met samenwerking van veel biodiversiteit. Lage opbrengsten zorgen voor geconcentreerde wijnen.
    Voor deze rode wijn maken ze gebruik van de inheemse Sangiovese, een raspaard binnen de Italiaanse wijnbouw die zorgt voor wijnen met fijne zuren, elegantie, kersen, fijne tannines en een lichte kruidigheid. Hier is in dit geval 5% Syrah aan toegevoegd, tevens toegestaan volgens de wijn wetgeving. Dit wordt gedaan als ware van een ‘peper&zout effect’, iets meer kruiding van de wijn om de smaken iets spannender te maken. In de kelder heeft deze wijn 2 jaar mogen rusten op grote gebruikte eikenhouten vaten.
    Een verleidelijke, zachte rode wijn met toetsen van kersen, rozenbottel, jeneverbes, wilde kruiden en specerijen.

  • fattoria coroncino ganzerello rosso

    Fattoria Coroncino Ganzerello Rosso MAGNUM

    Dat de familie zijn eigen weg en plan trekt is een zekerheid. Kwaliteit begint in de wijngaard en dat is iets waar ze hier fier in te werk gaan.
    Al decennia lang zijn ze trotse voorlopers van biologische wijnbouw met samenwerking van veel biodiversiteit. Lage opbrengsten zorgen voor geconcentreerde wijnen.
    Voor deze rode wijn maken ze gebruik van de inheemse Sangiovese, een raspaard binnen de Italiaanse wijnbouw die zorgt voor wijnen met fijne zuren, elegantie, kersen, fijne tannines en een lichte kruidigheid. Hier is in dit geval 5% Syrah aan toegevoegd, tevens toegestaan volgens de wijn wetgeving. Dit wordt gedaan als ware van een ‘peper&zout effect’, iets meer kruiding van de wijn om de smaken iets spannender te maken. In de kelder heeft deze wijn 2 jaar mogen rusten op grote gebruikte eikenhouten vaten.
    Een verleidelijke, zachte rode wijn met toetsen van kersen, rozenbottel, jeneverbes, wilde kruiden en specerijen.

  • bersano 'cremosina' nizza

    Bersano ‘Cremosina’ Nizza

    Een Barbera met de ‘wow-factor’. Terroir is hier leidend voor de kwaliteit van de wijn, vandaar dat de gemeente Nizza in 2017 een DOCG status heeft gekregen voor haar kwaliteitswijnen. Als vanzelfsprekend is het dus ook niet de Nebbiolo die in deze gemeente de hoofdrol krijgt, maar juist de Barbera. Doordat Barbera geen bijproduct is, maar juist leidend in Nizza komt hier een grotere kwaliteit vandaan dan gebruikelijk.
    Cremosina is de naam van de wijngaard voor deze wijn met een perfecte ligging op het zuiden en zuid-westen op 250 meter hoogte, dit zorgt voor koele nachten en warme dagen waardoor de druiven meer aromastoffen kunnen ontwikkelen tijdens de rijping.
    In de wijn, het kenmerkende floraal, fruitige karakter van Barbera, maar er gebeurt veel meer, aardse toetsen, kruidigheid, specerijen. Dikte en elegantie kenmerken deze wijn. Barbera zoals het bedoeld is, nu al lekker, bij voorkeur uit een karaf, maar kan ook nog jaren in de kelder verder rijpen.
    Combineer deze wijn met kalfsvlees, hert en paddenstoelen.

  • titos de paraje garnacha

    Titos de Paraje Garnacha

    De zorg van de wijngaard resulteert in gezonde druiven die borg staan voor een eerlijke zuivere wijn. De Garnache geeft gulle wijnen met fruitindrukken zoals pruim en bosbes. De structuur is vlezig en blijft interessant door een fijne frisheid in de afdronk. Een heerlijk glas Spaanse wijn.

  • Domaine La Croix St Laurent Sancerre

    Domaine La Croix St Laurent Sancerre ROUGE

    Sancerre is een wijnstadje met een grote reputatie. Het is samen met het nabij gelegen appellatie Pouilly Fumé verantwoordelijk voor de productie van dé klassieke Sauvignon Blanc-wijnen. De wijngaarden hiervoor liggen op de kalkrijke oevers van de Loire. Vlakbij Sancerre ligt een klein dorpje Bue. Als je de provinciale weg afdraaid vereist het wat vakkundig…

  • Seguin-Manuel ‘Hautes côtes de Beaune’ Rouge

    Haute côtes de Beaune is een verzamelnaam voor wijnen die gemaakt worden langs de flanken van gemeentelijke appelaties binnen de Côte de Beaune. Het is een generieke appelatie die een behoorlijk gebied beslaat maar tegelijkertijd ook staat voor kwalitatief hoogwaardige wijnen.
    Vanwege de naam en reputatie hiervan doen veel wijnboeren extra hun best om ook deze wijn te laten opvallen. Het voordeel is hierbij wel ook dat de wijnboer vaak wat moderner durft te werken en experimenteert met vinificatiewijzes.

    Thibaut heeft bij het maken van deze wijn gekozen om de wijn zo puur mogelijk te laten. De druiven groeien op 450-500 meter hoogte, hierdoor staan ze iets koeler en doen de druiven er langer over om tot hun optimale rijpheid te komen. Hierdoor ontwikkelen ze meer aroma en behouden ze veel zuren. Dit zijn perfecte ingrediënten voor een wijn met veel elegantie, in dit geval zeer zuiver door enkel een vergisting en rijping op edelstaal. Dit inerte materiaal heeft geen invloed op de wijn betreft rijping en zo houd je dus ook de meeste zuivere smaak over.
    Verwacht hier frambozen en kers met een licht aards toetsje in de geur. Alsof ze een kistje met kersen in het bos op de grond hebben laten vallen en terug gestopt in de fles. Fijn zuren en fluwelen tannines dansen mooi samen in de smaak.

  • seguin manuel 'nature' savigny les beaune

    Seguin-Manuel ‘Nature’ Savigny-les-Beaune

    Savigny-lès-Beaune is een gemeente iets ten noorden van Beaune. Hier worden voor dit gebied relatief veel rode wijnen geproduceerd. Savigny heeft vaak wat meer hartige toetsen in de geur en smaak. Ook in dit geval is daar sprake van, de aardse toetsen komen mooi naar voren en zijn ongefilterd zogezegd, dit komt doordat bij de productie van deze wijn geen zwavel is gebruikt en de rauwe randjes dus ongepolijst zijn gebleven.

    Natuurwijnen zijn nog relatief nieuw, hiervan wordt gezegd dat dit de ouderwetse manier van wijn maken is en deze ook puurder is doordat er niks meer (SO2) aan toe gevoegd wordt. Het grootste voordeel is vooral dat er veel gedaan moet worden met de hand in de wijngaard en daar niks gespoten wordt. Hierdoor is er een veel grotere zorg voor de planten en betere selectie van de druiven voordat er überhaupt wijn van gemaakt word. Bij de wijnbereiding worden ook geen gecultiveerde gisten gebruikt, enkel natuurlijk voorkomende gisten van de schillen en uit de kelders. Hierbij duurt de vergisting langer waardoor meer vergistingsaroma’s ontstaan en de wijn vaak iets droger word. De gisting word namelijk niet meer stilgezet door toevoeging van sulfiet (SO2). Het nadeel is dat sulfiet ook stabiliteit mee brengt die nu vaak ontbreekt, hierdoor ontstaan er grote flesverschillen als de wijnmaker niet de tijd neemt om de wijn eerst in vaten te laten rusten.

    Er is nog niet echt een handleiding voor het maken van natuurwijn, daardoor merk je dat de beste wijnmakers zich hierin vooral onderscheiden, degenen die het wijnmaakproces écht onder controle hebben en begrijpen. Daarin valt winst te behalen in onderscheidenheid en smaak.

    Deze Nature Savigny-lès-Beaune is een spannende wijn die zich nog in z’n jeugd bevind, zo hier en daar bevind zich nog een licht groene zweem. Verder wel veel kersen en bosgrond in de rijke geur. Fijne zuren en spannende lichte bitters in de smaak, wat hartige toetsen van zoute drop en gedroogde ham met een bloemig boeket, cassis en kersen maken dit een intrigerende wijn die blijft ontwikkelen in het glas.
    Een uitdagende en zeer geslaagde Vin Nature!

  • bersano grignolino d'asti

    Bersano Grignolino d’Asti

    Grignolino is een beetje een gek, bijna vergeten druifje dat inheems is voor Asti. Hier worden al van oudsher lichte rode wijnen van gemaakt die perfect zijn voor een aperitief en zeker licht gekoeld heel goed mee gaan met diverse anti-pasti.
    Grignolino komt aan z’n naam door het Italiaanse ‘Grignoli’, dat kleine pitjes betekent. Doordat de druiven hier vol mee zitten hebben de wijnen gemaakt van de Grignolino vaak wel veel tannines. Door de modernere vinificatietechnieken en fijne zuren die de druif van nature bezit hebben deze tannines gelukkig niet de overhand maar zijn ze puur complementair aan de structuur van de wijn.

    De wijngaard heeft de naam Valdelsalto en ligt perfect op het zuidwesten met een bodem die rijk is aan kalk en slib. Deze wijngaard behoort bij het landgoed San Pietro Realto op 350 meter hoogte waar Bersano 32 ha heeft aangeplant met Grignolino en Ruchè om deze druiven een comeback te geven en de oude cultuur te bewaren.

    Onbekend maar wel met een aantal gelijkenissen. Zo doet de kleur je denken aan een Pinot Noir, heeft de wijn de zuren van een Beaujolais, de structuur van Syrah en het bloemige van een Barolo.
    In de smaak kom je toetsen tegen van zure kersen, framboos, kruidnagel en rozenblad. Veel lucht en lichte koeling komen deze wijn zeer ten goede. Een perfect aperitief voor de rode wijndrinker, maar onderschat z’n bruikbaarheid ook niet in een wijnarrangement voor rode wijndrinkers, deze wijn sluit prima aan op voorgerechten met rauwe tonijn.

  • Bersano Ruchè di Castagnole Monferrato

    Ruchè is een druif waarvan wereldwijd slechts 150 ha staat aangeplant. Deze druif komt historisch gezien uit het gebied rond de stad Castagnole Monferrato, heeft sinds 2010 de DOCG status en mag daarvoor in slechts 7 dorpen aangeplant staan en moet sindsdien aan strengere regels voldoen met betrekking tot herkomst, opbrengsten en rijping.
    Van oudsher is dit een wijn die vooral lokaal werd gedronken op zondag na de mis. De dames dronken de lichtere mild zoete Moscato d’Asti en de heren de volle rode wijn gemaakt van de Ruchè.

    Deze wijngaard behoort bij het landgoed San Pietro Realto op 350 meter hoogte, met een perfecte ligging op het zuidwesten en een bodem vol klei en slib. Hier heeft Bersano 32 ha aangeplant met Grignolino en Ruchè om deze druiven een comeback te geven en de oude cultuur te bewaren.

    Qua kleur en geur heeft de wijn overeenkomsten met zowel Barbera als Nebbiolo. Het fruit van de Barbera ruik en proef je terug te samen met het viooltjes en rozenblad aroma van de Nebbiolo.
    Deze wijn heeft desondanks een onmiskenbaar eigen karakter, zo kom je hierin frambozen, kersen, pruimen, hazelnoten, gedroogd fruit en een aardse toets van bosgrond en champignon in tegen.
    Je kan deze wijn prima zien als een Barolo qua smaak, zonder de heftige tannines en zuren, die jong al perfect op dronk is. Behandel deze wijn dus hetzelfde met groot glaswerk en gekoeld rond de 18 graden, daarop is deze wijn perfect te schenken met herfstsmaken zoals paddenstoelen, zuurkool, wild gevogelte en hert, maar ook met pompoen en voorjaarslam.

  • bersano 'badarina' barolo

    Bersano ‘Badarina’ Barolo

    Nebbiolo is één van de meest onderscheidende druifsoorten ter wereld. Niet alleen heeft deze druif het juiste klimaat nodig, maar neemt in zijn smaak ook een duidelijke terroirexpressie mee.
    Zo heeft Barolo dus ook een onderverdeling in een aantal “Cru’s”. Dit zijn de mooiste gedeeltes voor wijngaarden binnen de gemeente Barolo.
    De enige toegestane druif binnen Barolo is Nebbiolo en ondanks dat je deze druif op meerdere plekken tegen komt in de wereld en vooral ook binnen Piëmonte, hier doet ‘ie het toch het allerbest.

    Badarina is de hoogst gelegen Cru van Barolo tussen de 340-440 meter met voornamelijk een ligging op het oosten/zuidoosten. Hierdoor is er een groter verschil tussen dag en nacht temperaturen en doet de druif er langer over om tot optimale rijpheid te komen. Hierdoor ontwikkelen de druiven meer aromastoffen en behouden beter hun zuren. Voordeel en nadeel hiervan is dat de wijn die hiervan gemaakt wordt altijd wat meer rijping nodig heeft.

    Bersano heeft deze Badarina Barolo om die reden dus ook laten rijpen voor 6 maanden op kleine Franse eikenhouten barriques en daarna nog 30 maanden op traditionele gebruikte grote eikenhouten vaten van Slavonische oorsprong. Dit zorgt ervoor dat in de kleine Franse vaten het scherpste randje eraf gaat en je een klein toetsje vanille krijgt. De grote vaten zorgen vooral voor rijping van de wijn, je krijgt hier minder houtsmaak invloed van, maar de wijn wordt wel langzaam aan zachter en de tannines worden in dit hout zacht zonder ze volledig kwijt te raken. Dit draagt bij aan een krachtige structuur en een zuivere smaak. Hierna wordt de wijn nog minimaal 6 maanden in de fles bewaard om te stabiliseren voordat ze verkocht word. Daarna komt de wijn pas in distributie en opslag waardoor de wijn alleen maar mooier verder rijpt.

    De wijn heeft in geur duidelijk een bloemig aroma, hier komt snel een kruidigheid bij die doet denken aan tijm en menthol. In de smaak komen daar aroma’s bij van zwarte kersen, bramen en balsamico. Een wijn die nog vele jaren mee kan in de kelder, maar ook nu al erg lekker is uit de karaf, bij voorkeur rond de 18 graden.
    Combineer deze stevige wijn vooral met witschimmel kazen en gegrilde gerechten.

  • bersano 'badarina' barolo riserva

    Bersano ‘Badarina’ Barolo Riserva

    Nebbiolo is één van de meest onderscheidende druifsoorten ter wereld. Niet alleen heeft deze druif het juiste klimaat nodig, maar neemt in zijn smaak ook een duidelijke terroirexpressie mee.
    Zo heeft Barolo dus ook een onderverdeling in een aantal “Cru’s”. Dit zijn de mooiste gedeeltes voor wijngaarden binnen de gemeente Barolo.
    De enige toegestane druif binnen Barolo is Nebbiolo en ondanks dat je deze druif op meerdere plekken tegen komt in de wereld en vooral ook binnen Piëmonte, hier doet ‘ie het toch het allerbest.

    Badarina is de hoogst gelegen Cru van Barolo tussen de 340-440 meter met voornamelijk een ligging op het oosten/zuidoosten. Hierdoor is er een groter verschil tussen dag en nacht temperaturen en doet de druif er langer over om tot optimale rijpheid te komen. Hierdoor ontwikkelen de druiven meer aromastoffen en behouden beter hun zuren. Voordeel en nadeel hiervan is dat de wijn die hiervan gemaakt wordt altijd wat meer rijping nodig heeft.

    Bersano heeft deze Badarina Barolo Riserva om die reden dus ook laten rijpen voor 5 jaar in zowel grote Slavonische eikenhouten vaten en Franse Barriques. Het is hierdoor een geconcentreerde krachtpatser met nog meer dan genoeg potentie voor de lange termijn, fijne tannines, nu al benaderbaar, maar zeker nog met veel potentie.

    Door 5 jaar te rijpen in eikenhout wint de wijn aan concentratie en wisselen de tannines uit het hout zich om met de tannines uit de schillen van de druiven. Je krijgt hierdoor een iets andere expressie met meer tertiaire toetsen, zo is de wijn licht reductief in het begin en kan je deze het beste overschenken in een karaf, met veel lucht zal de wijn zich meer openen. Zo zullen naast de aroma’s van truffel, paddenstoel, ceder, tabak, leer en munt ook ingeblikte kersen voorbij komen. Voeg daar subtiel balsamico en rozijn aan toe en je hebt een complexe wijn die door steeds meer lucht blijft mee veranderen.
    Combineer deze stevige wijn vooral met rijke, hartige kazen, bietjes met balsamico en gegrilde gerechten met truffel en paddenstoelen.

  • bersano 'mantico' barbaresco

    Bersano ‘Mantico’ Barbaresco

    Minder bekend dan Barolo is er ook Barbaresco. De rede dat je deze name minder vaak hoort heeft vooral te maken met dat van oudsher, mensen meer kracht verwachten in een wijn van Nebbiolo.
    Barbaresco is de ‘vrouwelijke’ van de twee gemeentes in Piëmonte waar Nebbiolo gemaakt wordt. Het zusje van Barolo zo gezegd. Hier is dus ook de enige toegestane druif Nebbiolo.

    Nebbiolo is één van de meest onderscheidende druifsoorten ter wereld. Niet alleen heeft deze druif het juiste klimaat nodig, maar neemt in zijn smaak ook een duidelijke terroirexpressie mee. Zo hebben de wijnen uit Barbaresco duidelijk meer elegantie. Mantico verwijst naar de heuvels aan de rand van het dorpje waar de wijngaard zich bevind, ze hebben hier een rijke bodem met veel kalk en klei. Iets lichtvoetiger betekent hierin niet dat het een minder wijn is, Barbaresco kan lang rijpen en heeft dezelfde nodige zuren en tannines. Hierbij geven ze dus ook deze wijn een rijping van 18 maanden in groot Slavonisch eiken, dit om de tannines zachter te maken, de wijn te concentreren en te verrijken.

    In de geur veel elegante toetsen van viooltjes, rozenblad, cacao en kersen. In de smaak iets aards, verwarmend en gul. Gastronomisch een zeer goed inzetbare wijn bij vele gerechten, van lichte vleesgerechten als zwezerik tot licht wild en kaasplateau’s. Gevogelte is ook zeker een goede suggestie bij deze wijn.
    Schenk vooral niet te warm zo rond de 16 á 18 graden en met veel lucht erbij.

  • montonale 'la venga' rosso

    Montonale ‘La Venga’ Rosso

    La Venga is een rode wijn gemaakt van twee verschillende druivenrassen die allebei iets ‘out of place’ zijn. Barbera komt van origine uit Piëmonte en zorgt daar voor rijke wijnen met veel kleur en fijne zuren, Marzemino Nero is een druivenras dat we vooral meer in de noordkant van Veneto tegen komen. In Trentino en de Dolomieten is dit een gewaardeerde druif die afstamt van de Teroldego die op zijn beurt weer vergelijken kan worden met een kruising tussen Pinor Noir en Syrah.

    La Venga is gelijknamig aan de wijngaard waar deze druiven aangeplant staan vlakbij het dorpje Montunale met een ideale ligging en veel wind die de wijngaard koelt tijdens warme dagen.
    Klei zorgt ervoor dat de druivenstokken diep geworteld genoeg water kunnen blijven opnemen zonder te irrigeren, wat de kwaliteit ten goede komt.

    In de wijn met zijn prachtige robijnrode kleur, vol paarse nuances ook een fijne geur die doet denken aan amandel, viooltjes, pruimen en rauwe ham. In de smaak komen daar toetsen van zwarte kersen bij en doet de wijn warm aan. In de afdronk een fijn bittertje, dat doet denken aan cacao. Fijne zuren en een zachte tanninestructuur houden deze wijn constant spannend tot het einde.

  • Château Bizard ‘Montagne de Raucoule’

    Montagne de Raucoule is de naam van de wijngaard waar de druiven voor deze cuvée staan aangeplant. Château Bizard maakt bewust gebruik van de glooiende heuvels en hellingen voor een ideaal watermanagement. Door de wind die hier doorheen raast hebben ze geen oververhitting van de druiven, gras tussen de rijen met wijnstokken zorgt ervoor dat er genoeg water vast gehouden wordt en er meer biodiversiteit voorkomt, wat de wijngaard ten goede komt.

    De wijn is gemaakt van de Grenache en de Syrah. Grenache word vergist op RVS en daarna gerijpt op betonnen vaten, de Syrah vergist op RVS en rijpt op Franse eikenhouten vaten.
    Dit zorgt ervoor dat het wel een volle rijke wijn is, zacht en kruidig met voldoende toetsen van kersen en bramen.

    Heerlijk bij vele vleesgerechten door de balans tussen frisheid en kruidigheid.

  • Vignobles David ‘Canopée’ Nature

    Canopée is de naam van deze bijzondere cuvée door de hogere ligging op hellingen die vooral avondzon meepakken. Hierdoor krijgt de loofwand voldoende zon voor fotosynthese en kunnen ze de vroegrijpende druiven zelfs al in augustus oogsten. Dit zorgt voor frisheid in de wijn en een laag alcoholpercentage van slechts 12,5%.

    Het gedeelte natuurwijn houd in dit geval in dat de wijn ongefilterd en ongeklaard is gebotteld zonder toevoeging van sulfieten. De filosofie achter het succes van deze wijn is dat dit lukt door de levende gezonde biologische bodem en de grotere hoeveelheid fotosynthese.

    De Canopée wordt gemaakt van 60% Cinsault en 40% Grenache Noir. De dominante Cinsault is over het algemeen iets minder bekend, maar kan het best vergeleken worden met een Mediterrane variatie op de Pinot Noir die bestand is tegen hitte en zelfs gezien wordt als één van de grote oplossingen voor de wijnbouw in de strijd met klimaatverandering.
    Deze druif behoud goed zijn zuren en geeft fijne toetsen van rode bessen, cassis en een zachte kruidigheid. De Grenache voegt daar een toetsje van braam en kersen aan toe met zwarte peper.

    De wijn vergist en rijpt enkel op betonnen vaten met een epoxie-binnenlaag om zo wel een rijpingseffect te ondergaan maar zonder de smaak van een eikenhouten vat.

    Canopée is een wijn met een grote factor drinkbaarheid die goed aansluit op lamsvleesgerechten, geroosterde smaken van de barbecue, charcuterie en met name witflora kazen.

    Schenk deze wijn tussen de 16-18 graden uit grote glazen waarin de wijn voldoende lucht krijgt om te ontwikkelen in het glas.

     

  • Vignobles David ‘Le petit David’ Côtes du Rhône

    Le petit David is een knipoog naar zijn doorgaans serieuze wijnen. In dit geval is het namelijk een wijn die vooral bedoeld is om ‘gewoon lekker’ te zijn.

    Hiervoor zijn de traditionele Rhône druivenrassen Grenache, Syrah en Mourvèrdre gebruikt. De productiemethode is eveneens traditioneel, zo wordt er met de hand geoogst waardoor de selectie van het fruit al beter is nog voordat ze wijn gaan maken. Daarbij word ook alleen gebruik gemaakt van de eigen natuurlijke gisten om zo dus ook een puurdere smaak over te houden die hoort bij deze wijn en deze druivenrassen.
    De wijn ondergaat voor het persen weliswaar een koele inweking van de schillen om daar ook zoveel mogelijk smaak, kleurstoffen en gist uit te halen. De rijping na de vinficatie wordt ondergaan op ruwe cementen vaten, hierin krijgt de wijn wel de kans om ontwikkelingsaroma’s te krijgen, zachter te worden en iets aardser over te komen.

    Het blijft vooral mooi rijp rood fruit dat je proeft met een kruidige achtergrond van zoethout, laurier, peper en nootmuskaat.

    Schenk deze wijn licht gekoeld bij stoofgerechten en rijke kazen bij voorkeur uit een grote karaf.