• seguin manuel mercurey blanc vieilles vigne

    Seguin Manuel Mercurey blanc Vieilles Vigne

    Mercurey is een ondergewaardeerd gebiedje in de Bourgogne en bevind zich in de Côte Chalonnaise. Deze kleine strip met wijndorpen is te klein om populair te worden en blijft daardoor vaak achter in bekendheid, maar niet in kwaliteit. Mercurey heeft een rijke bodem met veel mineralen waar de Chardonnay het goed doet. Oude wijnstokken zorgen voor diepe wortels die de minerale smaak goed opnemen en meer concentratie van smaak in het sap. Zo kun je deze wijn qua kracht ook wel vergelijken met een ‘kleine’ Meursault. De witte wijnen uit Mercurey zijn altijd gemaakt van de Chardonnay druif. Zoals vele andere Bourgondische wijngebieden maakt men ook hier wijnen die op houten vaten worden opgevoed. De elegante stijl onderscheid dit gebied ten opzichte van de bekende “grote namen” uit de Côte d’Or.

    De kleur is helder strogeel. De geur is onmiskenbaar witte bourgogne met de combinatie van tropisch wit fruit een beetje vanille en een zweempje rokerigheid. De smaak is subtiel fris en mooi gebalanceerd met een romige structuur. Krachtig en lang in de finale.

  • seguin manuel 'vieilles vignes' pernand vergelesses

    Seguin-Manuel ‘Vieilles Vignes’ Pernand-Vergelesses

    Pernand-Vergelesses is één van de gemeentelijke appelaties gelegen aan de gerenommeerde Corton heuvel. Hier worden wijnen gemaakt die als een spiegel gelden van hoe Terroir overal anders is in de Bourgogne. Zo hebben de witte wijnen uit deze hoek vaak wat meer structuur zonder aan elegantie in te leveren. Oude wijnstokken versterken dit doordat ze dieper wortelen en met de jaren steeds lagere opbrengsten, maar hogere concentraties aan smaak verzorgen.

    Deze prachtige Chardonnay kenmerkt zich door toetsen van honing, rijpe appel, vuursteen, iets boter en citroenschil. Gedoseerd houtgebruik is een signatuur van Seguin-Manuel, het ligt er dus ook bij deze wijn niet dik bovenop. Dit maakt hun wijnen gastronomisch en verteerbaar.

  • seguin manuel 'les clous' meursault

    Seguin-Manuel ‘Les Clous’ Meursault

    Meursault staat bekend om de wat stevigere witte Bourgognes te verzorgen. Zeker in Meursault is de bodem niet direct een garantie dat er mooie wijn gemaakt wordt.
    Seguin-Manuel heeft hier eigen wijngaarden op het perceel Les Clous, een lieu-dith die biologisch bewerkt wordt. Veel ijzer in de bodem zorgt voor meer kracht en structuur dan de omliggende dorpen, al kom je in sommige wijngaarden ook veel kalksteen tegen. Dit zorgt ervoor dat er veel water opgeslagen kan worden in de bodem en de wortels hier steeds dieper naar op zoek gaan, dit geeft in een wijn dus ook vaak een ‘mineraal’ toetsje. Vandaar dat dus ook in de geval de naam van de wijngaard vermeld staat.

    Met deze Meursault weet Thibaud Marion te laten zien dat hij behoort tot de grote talenten van de regio. Zijn gebruik van eikenhouten vaten in verschillende hoeveelheden oud en gebruikt zorgt ervoor dat er veel diepgang ontstaat naast het herkenbare karakter van deze volle en rijke Chardonnay.
    Rijpe appel, boter en iets vanille van het gedeelte nieuw hout voeren in de geur de boventoon, in smaak zit hier ook citrusschil, wat notigs en mineraals bij. De wijn blijft onder invloed van zuurstof lang door ontwikkelen in het glas. Dit geeft ook aan dat deze wijn nog makkelijk vele jaren rijping in de kelder aan kan.

  • seguin manuel 'bourgogne' chardonnay

    Seguin-Manuel ‘Bourgogne’ Chardonnay

    In de ‘generieke’ Bourgogne Chardonnay die Thibaut maakt laat hij de zuiverheid van deze druif mooi naar voren komen. Een klassiek voorbeeld van een typische witte Bourgogne, de potentie van een grootse wijn is terug te proeven doordat deze wijn grotendeels is gemaakt van gedeclasseerde druiven uit Meursault en van net buiten deze appelatie. Ze hoeven voor deze wijn minder lage opbrengsten realiseren, dit zorgt voor iets minder rijke smaken, maar een wijn die in z’n jeugd juist al heel mooi op dronk is.
    Door de juiste combinatie van elementen en vakmanschap is dit een Chardonnay zoals je ze tegenwoordig helaas steeds minder ziet, niet alleen maar bombastisch, juist met meer finesse.
    Zo kom je in deze wijn iets licht bloemigs tegen, groene appel, boter, wit fruit, gekonfijte citroenschil, dit geeft de wijn een beetje een snoepjesachtig karakter met fijne zuren en een afdronk die honingkruidig aan doet. Zeer gastronomische wijn die liefhebbers er zo uitpikken.

  • Seguin-Manuel ‘Hautes côtes de Beaune’ Rouge

    Haute côtes de Beaune is een verzamelnaam voor wijnen die gemaakt worden langs de flanken van gemeentelijke appelaties binnen de Côte de Beaune. Het is een generieke appelatie die een behoorlijk gebied beslaat maar tegelijkertijd ook staat voor kwalitatief hoogwaardige wijnen.
    Vanwege de naam en reputatie hiervan doen veel wijnboeren extra hun best om ook deze wijn te laten opvallen. Het voordeel is hierbij wel ook dat de wijnboer vaak wat moderner durft te werken en experimenteert met vinificatiewijzes.

    Thibaut heeft bij het maken van deze wijn gekozen om de wijn zo puur mogelijk te laten. De druiven groeien op 450-500 meter hoogte, hierdoor staan ze iets koeler en doen de druiven er langer over om tot hun optimale rijpheid te komen. Hierdoor ontwikkelen ze meer aroma en behouden ze veel zuren. Dit zijn perfecte ingrediënten voor een wijn met veel elegantie, in dit geval zeer zuiver door enkel een vergisting en rijping op edelstaal. Dit inerte materiaal heeft geen invloed op de wijn betreft rijping en zo houd je dus ook de meeste zuivere smaak over.
    Verwacht hier frambozen en kers met een licht aards toetsje in de geur. Alsof ze een kistje met kersen in het bos op de grond hebben laten vallen en terug gestopt in de fles. Fijn zuren en fluwelen tannines dansen mooi samen in de smaak.

  • seguin manuel 'nature' savigny les beaune

    Seguin-Manuel ‘Nature’ Savigny-les-Beaune

    Savigny-lès-Beaune is een gemeente iets ten noorden van Beaune. Hier worden voor dit gebied relatief veel rode wijnen geproduceerd. Savigny heeft vaak wat meer hartige toetsen in de geur en smaak. Ook in dit geval is daar sprake van, de aardse toetsen komen mooi naar voren en zijn ongefilterd zogezegd, dit komt doordat bij de productie van deze wijn geen zwavel is gebruikt en de rauwe randjes dus ongepolijst zijn gebleven.

    Natuurwijnen zijn nog relatief nieuw, hiervan wordt gezegd dat dit de ouderwetse manier van wijn maken is en deze ook puurder is doordat er niks meer (SO2) aan toe gevoegd wordt. Het grootste voordeel is vooral dat er veel gedaan moet worden met de hand in de wijngaard en daar niks gespoten wordt. Hierdoor is er een veel grotere zorg voor de planten en betere selectie van de druiven voordat er überhaupt wijn van gemaakt word. Bij de wijnbereiding worden ook geen gecultiveerde gisten gebruikt, enkel natuurlijk voorkomende gisten van de schillen en uit de kelders. Hierbij duurt de vergisting langer waardoor meer vergistingsaroma’s ontstaan en de wijn vaak iets droger word. De gisting word namelijk niet meer stilgezet door toevoeging van sulfiet (SO2). Het nadeel is dat sulfiet ook stabiliteit mee brengt die nu vaak ontbreekt, hierdoor ontstaan er grote flesverschillen als de wijnmaker niet de tijd neemt om de wijn eerst in vaten te laten rusten.

    Er is nog niet echt een handleiding voor het maken van natuurwijn, daardoor merk je dat de beste wijnmakers zich hierin vooral onderscheiden, degenen die het wijnmaakproces écht onder controle hebben en begrijpen. Daarin valt winst te behalen in onderscheidenheid en smaak.

    Deze Nature Savigny-lès-Beaune is een spannende wijn die zich nog in z’n jeugd bevind, zo hier en daar bevind zich nog een licht groene zweem. Verder wel veel kersen en bosgrond in de rijke geur. Fijne zuren en spannende lichte bitters in de smaak, wat hartige toetsen van zoute drop en gedroogde ham met een bloemig boeket, cassis en kersen maken dit een intrigerende wijn die blijft ontwikkelen in het glas.
    Een uitdagende en zeer geslaagde Vin Nature!