• Cocci Grifoni Pecorino Tara

  Cocci Grifoni Pecorino Tara

  De pecorino druif is een specialiteit van de Marken. Het is een aromatische druif met een beetje een vettige stuctuur. De wijn heeft een goudgele glans. de geur is vrij compact en doet denken aan hazelnootjes. De smaak is opvallend fris een beetje bloemig. De smaak is vol en rond met een lekkere frisheid tot besluit. Het komt de wijn ten goede als als de wijn een beetje lucht krijgt dus decanteren kan prima.

 • Rosso Piceno Cocci Grifoni Tara

  Rosso Piceno Cocci Grifoni Tara

  De kleur spreekt gelijk aan, mooi helder rood met een paarse gloed. De geur is lekker kruidig en elegant. en omlijsting van zachte tonen doet je verlangen naar de eerste slok. De smaak is mooi fruitig je herkent diverse donker fruit soorten zoals zwarte kers en bramen. De afdronk is mooi sappig en blijft lekker nagalmen in de mond. Het is aan te bevelen om de wijn wat extra lucht te geven om de aroma s goed tot hun recht te laten komen.

 • cocci grifoni rosadotara

  Cocci Grifoni ‘Tara’ Rosato

  We zien het niet veelvuldig een rose wijn gemaakt van de Merlot druif. Maar…….het kan een zeer smakelijke wijn opleveren zoals deze Tara Rosato. Prachtig van kleur, een verrassende neus en vooral een smakelijke afdronk, fijn fruit, kruidige structuur en een indrukwekkende afdronk.

 • cocci grifoni 'san basso' rosso piceno superiore

  Cocci Grifoni ‘San Basso’ Rosso Piceno Superiore

  Rosso Piceno is de naam van de meeste rode wijnen die gemaakt worden rond de stad Ascoli Piceno. Het zijn altijd blend wijnen gemaakt van Montepulciano en Sangiovese, 2 top druiven die allebei een iets ander karakter hebben en elkaar versterken in smaak en structuur. Wijnen die garant staan voor drinkplezier, waarbij de toppers (zoals Cocci-Grifoni) ook wijnen maken van wereldklasse die thuis horen in de gastronomie.
  Een Rosso Piceno Superiore is in tegenstelling tot de gebruikelijke wijn altijd gerijpt op eikenhouten vaten.

  San Basso is de naam van de wijngaard, hier staan iets oudere wijnstokken en maken ze dus ook hun Rosso Piceno Superiore. Dit doen ze van 60% Montepulciano en 40% Sangiovese met een rijping van 12 maanden in Franse barriques en een lange rijping in de fles.

  Montepulciano zorgt voor body, rijkdom, iets zwoels en kruidigs, Sangiovese daarentegen zorgt voor frisheid, zure kersen, elegantie, laurier en tabak. Die combinatie vult elkaar uitstekend aan tot een gebalanceerde wijn met veel potentie, mits je weet wat je doet in de wijngaard. Met oudere stokken en het zorgen voor lage opbrengsten kunnen hier topwijnen gemaakt worden.

  De wijn is diep en donker van kleur met in de geur al gelijk veel kracht, je ruikt wat aards, pruimen, specerijen en ondersteuning van het hout. Deze smaken komen in de smaak ook goed terug, met in het begin veel kracht, verfijnd hout en rijp fruit. In de afdronk wordt de wijn wat eleganter, met fijne zuren en een behoorlijke lengte die de wijn spannend maken. Een wijn die blijft door ontwikkelen in geur en smaak.
  Koel deze wijn licht tot 16-18 graden om het beste tot z’n recht te laten komen.

 • cocci grifoni 'notturna' passerina

  Cocci Grifoni ‘Notturna’ Passerina

  Notturna is het laatste project van de zussen en richt zich op specifieke delen van de San Basso wijngaard. Delen van de wijngaard waar ze een net iets beter micro klimaat hebben en waar andere ‘klonen’ van druiven staan.

  Druifklonen ofwel kruisingen van druiven komen veelvuldig voor en worden ook veelvuldig gebruikt om in een gezonde wijngaard een goede balans te krijgen tussen opbrengst en kwaliteit of om juist een goede aanpassing te doen aan specifieke micro klimaten en zo een hogere kwaliteit druiven te behalen.
  Zo zijn er tientallen soorten van elk druivenras met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

  Passerina is een druivenras dat inheems is voor de Marche en voornamelijk in de subgebieden Falerio en Offida staat aangeplant. Passerina zorgt altijd voor zachte wijnen die een indruk hebben van witte bloemen, licht fruitig, licht kruidig, het zijn vrolijke lichte en elegante wijnen.

  Notturna is gemaakt van de Passerina, maar heeft wat meer concentratie. Het is een wijn die lang door blijft ontwikkelen in het glas, met geuren van broodgist en groene thee naar kamille, kumquat, appel, perzik, citrus en wilde kruiden. Voeg daar een elegant mineraal toetsje en licht bittertje in de afdronk aan toe en je hebt een bijzondere, gastronomische wijn die zichzelf makkelijk aansluit bij vele gerechten door z’n concentratie en lichte structuur.

 • cocci grifoni 'colle vecchio' pecorino

  Cocci Grifoni ‘Colle Vecchio’ Pecorino

  Guido Cocci Grifoni, de oprichter en naamgever van het wijnhuis wordt ook wel gezien als de ‘godfather’ van de Pecorino.
  Pecorino is lange tijd gezien als minderwaardige druif die weliswaar mondjesmaat aangeplant stond door de gehele Marken, maar eigenlijk door niemand gebruikt werd voor het produceren van wijn, laats staan als mono-cépage. Guido Cocci Grifoni kwam in oude boeken evengoed wel verhalen tegen die terug gaan naar de tijd van de Romeinen en schrijven over de kwaliteit van de wijnen uit de Marken. Begin jaren ’80 is hij onderzoeken en experimenteren met een stekje van de Pecorino op zijn eigen landgoed om te kijken of deze druif die veel alcohol en veel zuren geeft met een juiste behandeling wel tot goede resultaten kon leiden.

  In 1987 heeft hij vervolgens zijn eerste echte Pecorino wijngaard aangelegd en in 1990 kwamen de eerste 1800 flessen wijn hiervan op de markt. De druiven van die wijngaard worden nog steeds gebruikt voor de Colle Vecchio, het paradepaardje van Cocci Grifoni.

  Het is een zuivere wijn met veel concentratie en zonder invloed van eikenhouten vaten. De geur doet gelijk denken aan een rijke witte Bourgogne, ingetogen, licht kruidig, maar met iets meer temperatuur komen hier al snel aroma’s bij van rijpe peer, salie, citroengras, gekonfijte abrikoos, jasmijn bloesem en amandel.
  In de smaak worden deze aroma’s mooi verpakt met een elegante frisheid en een eindeloze afdronk.

  Colle Vecchio is een witte wijn waarbij het loont om deze in de kelder te laten rijpen en na enkele jaren in de kelder steeds elk jaar een fles te proeven en de ontwikkeling van de wijn te blijven volgen.
  Het is ook sterk aan te bevelen deze wijn te decanteren om alle complexe aroma’s beter tot zijn recht te laten komen.