• Contra Soarda 121BC Bianco Natural

    Contra Soarda 121BC Bianco Natural

    Zodra je aan het glas ruikt, weet je dat er iets bijzonders in zit. Enkele steekwoorden zijn peer, citrus, bloemenhoning en vuursteen. In de volle smaakaanzet domineren de rijpe aroma’s met wat aards, maar al snel ontwikkelt de smaak zich, onder invloed van de fijne zuren, door naar een frisse en mineralige afdronk. Dit geeft de wijn z’n delicate karakter.

  • Contra Soarda 121BC Rosso Natural

    Contra Soarda 121BC Rosso Natural

    De wijn heeft een diep paarse kleur en in de neus aroma’s van zwarte bessen en rode bosvruchten en uiteindelijk ook wat groene tonen wat de wijn complex en interessant maakt. In de smaak is de wijn rijk en wederom complex met een goed geïntegreerde tannine structuur.

  • christina hugl pet nat chardonnay

    Christina Hugl Pet Nat Chardonnay

    Zeer smakelijke elegante parelwijn. Heelijk van geur krachtig van smaak en verfrissend in de afdronk.

  • uibel apertus gv orange (kopie)

    Uibel MySexyMF Orange

    Nieuw & bijzonder project van Leo, maar wel met enorme potentie. MySexyMF is een unieke wijn die modern oogt en opvalt. De productiewijze is net zo uniek.
    Zelfs met een notitieblok erbij is Leo haast onvolgbaar, voor deze wijn haalt hij al zijn creativiteit en expertise uit de kast.
    Het merendeel bestaat uit Müller-Thurgau, een druivenras dat onbekend klinkt, maar een belangrijk deel van het Duits-, Oostenrijkse wijnbouwareaal siert. Deze Müller-Thurgau is iets eerder rijp dan zijn andere druiven en wordt met de hand geoogst als deze optimaal rijp is. Dit gebeurt uiterst voorzichtig om vervolgens de hele trossen in een tank onder druk te kunnen laten vergisten en dus zo veel mogelijk smaak en kleur uit de druiven te halen, zónder de tannines. Nadat de gisting bijna klaar is wordt hier een deel van de Frühroter Veltliner aan toe gevoegd van het vorige oogstjaar die zich op dat moment nog in de amfora bevind. Dit geeft vervolgens meer structuur aan de wijn. Als laatste voegt Leo hier nog een klein beetje Grüner Veltliner van het jongste oogstjaar aan toe om frisheid en fruitigheid te garanderen.
    Een doordrinkbare orangewijn, met veel compexiteit die 100% goed in elkaar zit.

  • Uibel Sucette Rosé

    Één van de wijnen van de nieuwe stroming rosé die er tegenwoordig gemaakt worden. Wat rijker van kleur en met meer tannine, dit maakt deze ‘nieuwe’ rosé’s bijzonder gastronomisch en perfect inzetbaar op het hogere niveau met vegetarische gerechten.

    Deze Sucette heeft in de smaak en in de geur duidelijke secundaire aroma’s dankzij de vergisting en de rijping van een jaar op Amfora. Daarbij ook veel aardbei, kruiden, peper, paprika en in de finale een klein bittertje met zacht rood fruit. Speels karakter tussen het fruitige en aardse maken dit een bijzonder interessant glas wijn.

  • christina hugl rosa pet nat pinot noir

    Christina Hugl Rosa Pet Nat Pinot Noir

    Zeer smakelijke elegante parelwijn. Heerlijk van geur krachtig van smaak en verfrissend in de afdronk. Mooi bloemig en licht rood fruit.

  • christina hugl rosa pet nat pinot noir (kopie)

    Christina Hugl Golden Pet Nat Neuburger

    Zeer smakelijke elegante parelwijn. Heerlijk van geur krachtig van smaak en verfrissend in de afdronk. Zacht fruitig met een bloemige honingachtige kruidigheid. Fijne citrus houd deze mousserende wijn opwekkend.

  • Vignobles David ‘Canopée’ Nature

    Canopée is de naam van deze bijzondere cuvée door de hogere ligging op hellingen die vooral avondzon meepakken. Hierdoor krijgt de loofwand voldoende zon voor fotosynthese en kunnen ze de vroegrijpende druiven zelfs al in augustus oogsten. Dit zorgt voor frisheid in de wijn en een laag alcoholpercentage van slechts 12,5%.

    Het gedeelte natuurwijn houd in dit geval in dat de wijn ongefilterd en ongeklaard is gebotteld zonder toevoeging van sulfieten. De filosofie achter het succes van deze wijn is dat dit lukt door de levende gezonde biologische bodem en de grotere hoeveelheid fotosynthese.

    De Canopée wordt gemaakt van 60% Cinsault en 40% Grenache Noir. De dominante Cinsault is over het algemeen iets minder bekend, maar kan het best vergeleken worden met een Mediterrane variatie op de Pinot Noir die bestand is tegen hitte en zelfs gezien wordt als één van de grote oplossingen voor de wijnbouw in de strijd met klimaatverandering.
    Deze druif behoud goed zijn zuren en geeft fijne toetsen van rode bessen, cassis en een zachte kruidigheid. De Grenache voegt daar een toetsje van braam en kersen aan toe met zwarte peper.

    De wijn vergist en rijpt enkel op betonnen vaten met een epoxie-binnenlaag om zo wel een rijpingseffect te ondergaan maar zonder de smaak van een eikenhouten vat.

    Canopée is een wijn met een grote factor drinkbaarheid die goed aansluit op lamsvleesgerechten, geroosterde smaken van de barbecue, charcuterie en met name witflora kazen.

    Schenk deze wijn tussen de 16-18 graden uit grote glazen waarin de wijn voldoende lucht krijgt om te ontwikkelen in het glas.

     

  • christina hugl golden pet nat neuburger (kopie)

    Christina Hugl ‘Grey-Nat’ Grauburgunder

    Een mousserende wijn van de hoofdklasse mogen we best zeggen, niet de meest klassieke, maar wat een verassing! Falstaff bedeelt deze wijn ook hoger dan menig Champagne met 92 punten.

    Grauburgunder is de Duits/Oostenrijkse vertaling van de Pinot Gris ofwel Pinot Grigio, deze staat voor bekend om zijn stille wijnen, maar word van oudsher ook gebruikt als toevoeging in de Crémants van Oost-Frankrijk en Champagne. De vergisting van deze wijn is gestart in kleine eikenhouten vaten waardoor er een mooie romige structuur bereikt word. Daarbij ook toetsen van tropisch fruit als papaya, lychee, passievrucht, kruiden, rozenblaadjes en een tikje nootmuskaat.

    Een waar feestje, mooi koperkleurig, een zachte mousse en een perfecte begeleider van vele gerechten, denk hierbij aan zowel Aziatische gerechten als de klassieke Franse keuken die hiermee qua smaak goed gecomplementeerd wordt.

  • Peña el Gato Garnacha Natural

    Intense paarsrode kleur. In de neus ruik je eerst nog het boerse en gistige door het weg laten van sulfieten, maar met iets meer lucht verraadt de wijn direct z’n klasse: in eerste instantie nog compact, maar naarmate de wijn langer in het glas zit wordt de geur laag voor laag complexer. Rijp fruit, pittige kruiden en zwoele specerijen komen één voor één te voorschijn om met elkaar een bedwelmend complex te vormen. Al bij de eerste slok een rijke en fluweelzachte smaak vult de mond. De enorme concentratie zorgt er ook hier voor dat de smaak zich in je mond blijft ontwikkelen, tot in de lange afdronk. Een eersteklas natuurwijn.

Natuurlijke wijnen volgens ons

Het is al een aantal jaar een hot topic in de wijnwereld: natuurlijke  wijn, natuurwijn, natural wine, vin nature. Allemaal termen die een categorie wijn aanduiden, die niet echt een categorie is. Er bestaat namelijk geen wettelijke definitie van. De meeste mensen in de wijnwereld zijn het er echter wel over eens: natuurlijke wijn is wijn gemaakt van duurzaam (biologisch of biodynamisch) geteelde druiven, waarbij in de kelder zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van moderne technieken en toevoegingen. Spontane vergisting (dus zonder geselecteerde gisten), geen controle van de vergistingstemperatuur, weinig tot geen toevoeging van sulfiet zijn hiervan de meest in het oog springende voorbeelden.

Dit is ook wat wij onder natuurlijke wijnen verstaan. Echter, soms lijkt het alsof producenten van natuurlijke wijn het erom doen: hoe gekker de wijn smaakt, hoe trotser ze erop zijn. Dat is niet wij zoeken. Het gaat wat ons betreft niet alleen om de dingen die de wijnmaker doet en niet doet, maar vooral om het achterliggende streven van de wijnmaker: het maken van originele, pure wijnen van goede kwaliteit, waarin balans en harmonie in de wijn minstens net zo belangrijk zijn. In handen van een kundige wijnmaker, kan het principe van natuurlijke wijn daar een grote bijdrage aan leveren. De grens tussen natuurlijke wijn en niet-natuurlijke wijn willen wij daarom ook niet hard trekken.