Zodra je aan het glas ruikt, weet je dat er iets bijzonders in zit. Enkele steekwoorden zijn peer, citrus, bloemenhoning en vuursteen. In de volle smaakaanzet domineren de rijpe aroma’s met wat aards, maar al snel ontwikkelt de smaak zich, onder invloed van de fijne zuren, door naar een frisse en mineralige afdronk. Dit geeft de wijn z’n delicate karakter.
De wijn heeft een diep paarse kleur en in de neus aroma’s van zwarte bessen en rode bosvruchten en uiteindelijk ook wat groene tonen wat de wijn complex en interessant maakt. In de smaak is de wijn rijk en wederom complex met een goed geïntegreerde tannine structuur.
Nieuw & bijzonder project van Leo, maar wel met enorme potentie. MySexyMF is een unieke wijn die modern oogt en opvalt. De productiewijze is net zo uniek.
Zelfs met een notitieblok erbij is Leo haast onvolgbaar, voor deze wijn haalt hij al zijn creativiteit en expertise uit de kast.
Het merendeel bestaat uit Müller-Thurgau, een druivenras dat onbekend klinkt, maar een belangrijk deel van het Duits-, Oostenrijkse wijnbouwareaal siert. Deze Müller-Thurgau is iets eerder rijp dan zijn andere druiven en wordt met de hand geoogst als deze optimaal rijp is. Dit gebeurt uiterst voorzichtig om vervolgens de hele trossen in een tank onder druk te kunnen laten vergisten en dus zo veel mogelijk smaak en kleur uit de druiven te halen, zónder de tannines. Nadat de gisting bijna klaar is wordt hier een deel van de Frühroter Veltliner aan toe gevoegd van het vorige oogstjaar die zich op dat moment nog in de amfora bevind. Dit geeft vervolgens meer structuur aan de wijn. Als laatste voegt Leo hier nog een klein beetje Grüner Veltliner van het jongste oogstjaar aan toe om frisheid en fruitigheid te garanderen.
Een doordrinkbare orangewijn, met veel compexiteit die 100% goed in elkaar zit.
Één van de wijnen van de nieuwe stroming rosé die er tegenwoordig gemaakt worden. Wat rijker van kleur en met meer tannine, dit maakt deze ‘nieuwe’ rosé’s bijzonder gastronomisch en perfect inzetbaar op het hogere niveau met vegetarische gerechten.
Deze Sucette heeft in de smaak en in de geur duidelijke secundaire aroma’s dankzij de vergisting en de rijping van een jaar op Amfora. Daarbij ook veel aardbei, kruiden, peper, paprika en in de finale een klein bittertje met zacht rood fruit. Speels karakter tussen het fruitige en aardse maken dit een bijzonder interessant glas wijn.
Zeer smakelijke elegante parelwijn. Heerlijk van geur krachtig van smaak en verfrissend in de afdronk. Zacht fruitig met een bloemige honingachtige kruidigheid. Fijne citrus houd deze mousserende wijn opwekkend.
Roter Veltliner is een druif die ondanks z’n naam niets te maken heeft met de beroemde Grüner Veltliner. Hier is uitvoerig onderzoek naar gedaan doordat er altijd gedacht werd dat de Roter Veltliner een voorouder is van de Grüner Veltliner, hier blijkt alleen geen verband tussen gevonden te zijn. Het gedeelte Roter dankt de druif vooral aan de kleur van de druiven, die zijn net als bij de Pinot Gris licht gekleurd.
De Roter Veltliner doet het goed in de gematigde gedeeltes van Oostenrijk qua klimaat. De beste variaties komen (net als deze wijn) uit Wagram.
Één van de synoniemen voor deze druif is Roter Muskateller en dat begrijp je gelijk als je aan de wijn ruikt, aromatisch, bloemen, citroen schil, rijpe appel en een fijne mineraliteit komen je tegemoet. De smaak is mooi droog met toetsen van tropisch fruit en gekonfijte rijpe appel. De schakering van fijne zuren en mineralen blijven spelen met het fruit.
Zeer gastronomisch door de vele verschillende smaken, het aromatische profiel en de mooie rijke dikte.
Canopée is de naam van deze bijzondere cuvée door de hogere ligging op hellingen die vooral avondzon meepakken. Hierdoor krijgt de loofwand voldoende zon voor fotosynthese en kunnen ze de vroegrijpende druiven zelfs al in augustus oogsten. Dit zorgt voor frisheid in de wijn en een laag alcoholpercentage van slechts 12,5%.
Het gedeelte natuurwijn houd in dit geval in dat de wijn ongefilterd en ongeklaard is gebotteld zonder toevoeging van sulfieten. De filosofie achter het succes van deze wijn is dat dit lukt door de levende gezonde biologische bodem en de grotere hoeveelheid fotosynthese.
De Canopée wordt gemaakt van 60% Cinsault en 40% Grenache Noir. De dominante Cinsault is over het algemeen iets minder bekend, maar kan het best vergeleken worden met een Mediterrane variatie op de Pinot Noir die bestand is tegen hitte en zelfs gezien wordt als één van de grote oplossingen voor de wijnbouw in de strijd met klimaatverandering.
Deze druif behoud goed zijn zuren en geeft fijne toetsen van rode bessen, cassis en een zachte kruidigheid. De Grenache voegt daar een toetsje van braam en kersen aan toe met zwarte peper.
De wijn vergist en rijpt enkel op betonnen vaten met een epoxie-binnenlaag om zo wel een rijpingseffect te ondergaan maar zonder de smaak van een eikenhouten vat.
Canopée is een wijn met een grote factor drinkbaarheid die goed aansluit op lamsvleesgerechten, geroosterde smaken van de barbecue, charcuterie en met name witflora kazen.
Schenk deze wijn tussen de 16-18 graden uit grote glazen waarin de wijn voldoende lucht krijgt om te ontwikkelen in het glas.
Een mousserende wijn van de hoofdklasse mogen we best zeggen, niet de meest klassieke, maar wat een verassing! Falstaff bedeelt deze wijn ook hoger dan menig Champagne met 92 punten.
Grauburgunder is de Duits/Oostenrijkse vertaling van de Pinot Gris ofwel Pinot Grigio, deze staat voor bekend om zijn stille wijnen, maar word van oudsher ook gebruikt als toevoeging in de Crémants van Oost-Frankrijk en Champagne. De vergisting van deze wijn is gestart in kleine eikenhouten vaten waardoor er een mooie romige structuur bereikt word. Daarbij ook toetsen van tropisch fruit als papaya, lychee, passievrucht, kruiden, rozenblaadjes en een tikje nootmuskaat.
Een waar feestje, mooi koperkleurig, een zachte mousse en een perfecte begeleider van vele gerechten, denk hierbij aan zowel Aziatische gerechten als de klassieke Franse keuken die hiermee qua smaak goed gecomplementeerd wordt.
Intense paarsrode kleur. In de neus ruik je eerst nog het boerse en gistige door het weg laten van sulfieten, maar met iets meer lucht verraadt de wijn direct z’n klasse: in eerste instantie nog compact, maar naarmate de wijn langer in het glas zit wordt de geur laag voor laag complexer. Rijp fruit, pittige kruiden en zwoele specerijen komen één voor één te voorschijn om met elkaar een bedwelmend complex te vormen. Al bij de eerste slok een rijke en fluweelzachte smaak vult de mond. De enorme concentratie zorgt er ook hier voor dat de smaak zich in je mond blijft ontwikkelen, tot in de lange afdronk. Een eersteklas natuurwijn.
V.O. is een Orange-wine met een zeer aangenaam uiterlijk, helder licht goud-oranje vaklt gelijk op in de prachtige transparante flessen. De geur is het tweede dat opvalt, die is aangenaam bloemig en complex, anders dan je verwacht van een orange-wine.
De beheersing van de klassieke druiven voor deze regio expertise in Mediterrane wijnen is duidelijk merkbaar ondanks de heruitgevonden wijze van produceren.
De smaak doet denken aan abrikozenmarmelade met een hartige toets, iets zilts, rooibosthee en een prachtige bloemige geur.
Schenk deze wijn gekoeld rond de 10 graden, hierdoor komt de wijn het beste tot z’n recht qua tanninen en fruitigheid.
Èthos is de witte wijn uit de serie Viti in Natura, hierin werd gezocht naar de beste manier om natuurlijke wijnen te produceren die wel schoon en zuiver van smaak blijven. Dit is gelukt door middel van het gebruik van PIWI druivenrassen. Dit zijn druivenrassen die door het Oostenrijkse onderzoeksinstituut PIWI zijn ontwikkeld om resistent te zijn tegen bijvoorbeeld droogte, schimmels, bacteriën, overdadig veel vocht en kou. Hierdoor hoeven ze bijna niet meer in te grijpen in de wijngaard en kunnen ze dus een natuurlijke wijn maken.
Deze wijn is gemaakt uit een blend van 5 verschillende druivenrassen die zijn voortgekomen uit het kruizen van verschillende soorten Friulano en Sauvignon Blanc. Dit geeft de wijn een zeer zuiver karakter van smaak, het verfrissende van de Sauvignon Blanc, het kruidig notige van de Friulano, toetsen van perzik, citroenschil, gras, berglucht en iets mineraaligs maken dit een bijzonder lekkere en gastronomische wijn.
Sauvignon Blanc was voor Leo in eerste instantie ook een uitdaging, een druif waar hij wel mee had gewerkt op stages in Californië onder andere, maar zelf nog nooit echt een wijn mee had gemaakt zoals hij dat wilde. De kans en de aantrekkingskracht om met deze oude druivenstokken was te mooi en zo geschiedde.
Zoals bij elk nieuw project kost het soms even tijd om een volledig kloppend plaatje te krijgen, zeker als het ook echt een persoonlijke touch moet hebben. Met wijn gaat hier vaak jaren overheen, in de praktijk kan je namelijk wel experimenteren, maar je hebt maar 1 oogstmoment en dus 1 kans per jaar.
Pascal heeft tijdens zijn bezoek aan Uibel de kans gekregen om aan deze wijn mee te werken. Zo is de eerste jaargang Sauvignon Blanc geproefd uit het vat, waar deze wijn inmiddels al 2 jaar in zat, dat bleek voor deze jaargang iets te veel en deze is dus ook niet gebotteld, maar hebben we gebruikt om in een andere cuvée minimaal weg te blenden en die juist weer meer frisheid en structuur te geven. De nieuwe jaargang had al een andere start gekregen, het eerste gedeelte van de wijn werd gestampt met blote voeten in een grote granieten kuip waar de vergisting in gestart werd met alle schillen en pulp erbij. Als ware een orangewijn in de maak. Echter werd deze vrij snel gefilterd om niet het volledige orangewijn effect te krijgen, maar gewoon net iets meer structuur. De wijn werd vervolgens ook gerijpt op een eikenhouten vat en dus ook op dat moment geproefd, maar nu met ‘slechts’ 1 jaar vatrijping. Deze wijn bleek wèl heel erg lekker!
Vervolgens moest er alleen nog wel een naam en ontwerp bedacht worden, zo zaten we met een glas wijn natuurlijk hierover te filosoferen, hadden het over mooie Sancerres en zijn herinneringen aan de Californische Fumé Blanc wijnen. En zo ging er ineens een lampje branden en is de naam Pure Fumé ontstaan.
Deze receptuur en deze naam werd genoteerd en zo is deze nieuwe Cuvée ontstaan vanaf de jaargang 2020.
De wijn is ongefilterd en heeft dus een licht blinde kleur die vrij diep goudgeel is. In de geur is het wel een kenmerkende Sauvignon Blanc met een eindeloze diepgang. Het stenige, rokerige, aardse karakter met toetsen van citrus, vlierbloesem, kruisbessen wordt verrijkt door een aangename frisheid die goed ingepakte is in het romige van het hout dat in dit geval puur ondersteunend werkt. De wijn is ongefilterd en bevat minimaal sulfiet waardoor deze dus relatief Pure is en als natuurwijn door het leven gaat.
Door de minimale beschikbaarheid van druiven zijn er dus ook maar een beperkt aantal flessen beschikbaar, deze zijn genummerd met een oplage van slechts 640 stuks.
Guido Cocci Grifoni, de oprichter en naamgever van het wijnhuis wordt ook wel gezien als de ‘godfather’ van de Pecorino.
Pecorino is lange tijd gezien als minderwaardige druif die weliswaar mondjesmaat aangeplant stond door de gehele Marken, maar eigenlijk door niemand gebruikt werd voor het produceren van wijn, laats staan als mono-cépage. Guido Cocci Grifoni kwam in oude boeken evengoed wel verhalen tegen die terug gaan naar de tijd van de Romeinen en schrijven over de kwaliteit van de wijnen uit de Marken. Begin jaren ’80 is hij onderzoeken en experimenteren met een stekje van de Pecorino op zijn eigen landgoed om te kijken of deze druif die veel alcohol en veel zuren geeft met een juiste behandeling wel tot goede resultaten kon leiden.
In 1987 heeft hij vervolgens zijn eerste echte Pecorino wijngaard aangelegd en in 1990 kwamen de eerste 1800 flessen wijn hiervan op de markt. De druiven van die wijngaard worden nog steeds gebruikt voor de Colle Vecchio, het paradepaardje van Cocci Grifoni.
Het is een zuivere wijn met veel concentratie en zonder invloed van eikenhouten vaten. De geur doet gelijk denken aan een rijke witte Bourgogne, ingetogen, licht kruidig, maar met iets meer temperatuur komen hier al snel aroma’s bij van rijpe peer, salie, citroengras, gekonfijte abrikoos, jasmijn bloesem en amandel.
In de smaak worden deze aroma’s mooi verpakt met een elegante frisheid en een eindeloze afdronk.
Colle Vecchio is een witte wijn waarbij het loont om deze in de kelder te laten rijpen en na enkele jaren in de kelder steeds elk jaar een fles te proeven en de ontwikkeling van de wijn te blijven volgen.
Het is ook sterk aan te bevelen deze wijn te decanteren om alle complexe aroma’s beter tot zijn recht te laten komen.
Natuurlijke wijnen volgens ons
Het is al een aantal jaar een hot topic in de wijnwereld: natuurlijke wijn, natuurwijn, natural wine, vin nature. Allemaal termen die een categorie wijn aanduiden, die niet echt een categorie is. Er bestaat namelijk geen wettelijke definitie van. De meeste mensen in de wijnwereld zijn het er echter wel over eens: natuurlijke wijn is wijn gemaakt van duurzaam (biologisch of biodynamisch) geteelde druiven, waarbij in de kelder zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van moderne technieken en toevoegingen. Spontane vergisting (dus zonder geselecteerde gisten), geen controle van de vergistingstemperatuur, weinig tot geen toevoeging van sulfiet zijn hiervan de meest in het oog springende voorbeelden.
Dit is ook wat wij onder natuurlijke wijnen verstaan. Echter, soms lijkt het alsof producenten van natuurlijke wijn het erom doen: hoe gekker de wijn smaakt, hoe trotser ze erop zijn. Dat is niet wij zoeken. Het gaat wat ons betreft niet alleen om de dingen die de wijnmaker doet en niet doet, maar vooral om het achterliggende streven van de wijnmaker: het maken van originele, pure wijnen van goede kwaliteit, waarin balans en harmonie in de wijn minstens net zo belangrijk zijn. In handen van een kundige wijnmaker, kan het principe van natuurlijke wijn daar een grote bijdrage aan leveren. De grens tussen natuurlijke wijn en niet-natuurlijke wijn willen wij daarom ook niet hard trekken.