• velenosi 'brut' gran cuvee (kopie)

    Velenosi ‘Brut’ The Rosé

    Deze Rosé Spumante word geheel in Champagnestijl geproduceerd. Fijn zacht roze daagt al uit. Met een rijping van 6 jaar ‘sur lie’ heeft deze Spumante veel mooie toetsen gekregen van briochetoast, gist, hazelnoot, kruisbes en rozenblad dankzij het gistbezinksel dat nog lang in de fles blijft smaak afgeven.

    De 80% Pinot Noir in deze wijn geeft structuur en elegantie met bloemige toetsen van rozenblad en viool, wat framboos, tabak en kaneel, hier voegt 20% Chardonnay rondeur aan toe met meer smaken van toast en brioche, appel, gember en witte bloemen.

    Een echte eetbubbel die perfect gaat met wat kleinere hapjes als aperitief, maar ook een hele maaltijd mee kan. Probeer bijvoorbeeld een toastje met bruschetta hiermee te combineren en je zal ervaren dat de wijn nog mooier tot zijn recht komt

     

  • Jean Gimonnet ‘Brut’ Réserve Champagne

    Als je de wijn in schenkt is het eerste dat opvalt de prachtige lich-goudgele kleur die donkerder overkomt dan gebruikelijk voor een Champagne. Dit komt door de langere rijping van de wijn met zijn bezinksel in de fles. Deze ‘lie’ is een restproduct na de vergisting en word bewust mee gebotteld en om deze reden worden dus ook de flessen regelmatig gedraaid. Elke keer dat de fles gedraaid word zweeft dit bezinksel opnieuw door de fles en word het weer ‘geactiveerd’ om meer smaak af te geven. Doordat hiermee de dode gistcellen verder afbreken krijgt de wijn mooie toetsen van briochetoast, gist en toffee.

    De Réserve is een Champagne die gemaakt word van 90% Chardonnay en 10% Pinot Noir. Chardonnay zorgt in een Champagne altijd voor meer rondeur en een zachtere mousse. Het is een Brut Champagne, dit houd in dat de wijn wel droog is, maar niet helemaal beendroog waardoor de fruitigheid en het vrolijke karakter van deze Champagne goed naar voren komt.

    In de smaak kom je naast de prachtige rijpingsaroma’s ook toetsen tegen van abrikoos, wit fruit, bloemen zoals jasmijn, krijt, appel en citrus. De afdronk is lang en blijft fijn verfrissend na elke slok.

  • jean gimonnet 'extra brut' blanc de blancs champagne

    Jean Gimonnet ‘Extra Brut’ Blanc de Blancs Champagne

    Als je de wijn in schenkt is het eerste dat opvalt de prachtige lich-goudgele kleur die donkerder overkomt dan gebruikelijk voor een Champagne. Dit komt door de langere rijping van de wijn met zijn bezinksel in de fles. Deze ‘lie’ is een restproduct na de vergisting en word bewust mee gebotteld en om deze reden worden dus ook de flessen regelmatig gedraaid. Elke keer dat de fles gedraaid word zweeft dit bezinksel opnieuw door de fles en word het weer ‘geactiveerd’ om meer smaak af te geven. Doordat hiermee de dode gistcellen verder afbreken krijgt de wijn mooie toetsen van briochetoast, gist en toffee.

    Blanc de Blancs is een Champagnesoort die enkel gemaakt mag worden van witte druivenrassen. In het geval van Jean Gimonnet is dit een 100% Chardonnay Champagne. Denk niet gelijk aan een zware Champagne, het tegenovergestelde is waar.

    Het is een Extra Brut, wat inhoud dat deze wijn iets droger is dan de meeste gebruikelijke Champagnes, daardoor is deze iets frisser in z’n smaak en komen er juist wat meer minerale toetsen naar voren, citrusfruit, jasmijnbloesem, groene appel, lychee en grapefruit. Dit maakt het een spannendere en verfrissendere Champagne die perfect aan sluit op oesters.

  • cantina di carpi 'via emilia' spumante brut

    Cantina di Carpi ‘Via Emilia’ Spumante Brut

    Een ware klassieker opnieuw uitgevonden van het lokale druivenras: Grechetto Gentile. Lambrusco is eigenlijk de overkoepelende naam voor een groep blauwe druivenrassen. Hierbij zit de kleur alleen in de schilletjes en kunnen ze dus ook een witte of een rosé wijn maken van deze druiven.
    In dit geval is de lokale Pignoletto (Grechetto Gentile) degene die de hoofdrol speelt. Dit is een inheems wit druivenras dat z’n dankt aan de vorm, die lijkt namelijk op de ‘Pigna’, oftewel dennenappel. Er worden nog een aantal andere druivenrassen doorheen geblend, maar dit is zo minimaal dat ze niet vermeld worden.

    Mousserend maken ze deze wijnen met de Charmat methode. Dit houd in dat ze beginnen met het maken van gewoon een droge stille wijn en vervolgens in een druktank een tweede vergisting geven door middel van het toevoegen van rietsuiker. Het koolzuur dat ontstaat bij deze tweede gisting kan de tank niet verlaten en blijft op die manier in de wijn zitten. Deze methode zorgt voor een lichte mousse en dat alle fruitaroma’s goed bewaard blijven.

    Licht citroengeel van kleur. Constant aanhoudende zachte pareling is zichtbaar in het glas. De geur doet denken aan een Verdejo, iets licht tropisch dat doet denken aan gegrilde ananas, maar vooral perzik, kruidigheid en bloesem vallen op.
    In de smaak is de wijn zacht mousserend met fijne citrustoetsen, perzik, kruidigheid en een aantrekkelijk bittertje, dit maakt de wijn spannend en smaakopwekkend.
    Kortom ideaal als aperitief of als plezieropwekkende bubbel op het terras.

  • cantina di carpi 'piazza grande' spumante brut rosato

    Cantina di Carpi ‘Piazza Grande’ Spumante Brut Rosato

    Een ware klassieker opnieuw uitgevonden van de lokale druivenrassen: Lambrusco di Sorbara en Lambrusco Salamino. Lambrusco is eigenlijk de overkoepelende naam voor een groep blauwe druivenrassen. Deze druivenrassen hebben gemeen dat ze allemaal veel kleur hebben, hoge opbrengsten, een lichte body en ook veel zuren. Dit maakt deze druiven uitermate geschikt voor de productie van mousserende wijnen.

    Mousserend maken ze deze wijnen met de Charmat methode. Dit houd in dat ze beginnen met het maken van gewoon een droge stille wijn en vervolgens in een druktank een tweede vergisting geven door middel van het toevoegen van rietsuiker. Het koolzuur dat ontstaat bij deze tweede gisting kan de tank niet verlaten en blijft op die manier in de wijn zitten. Deze methode zorgt voor een lichte mousse en dat alle fruitaroma’s goed bewaard blijven.

    Licht roze van kleur met een hint van violet. Mooie zachte, fijne mousse en uitbundige geur die doet denken aan rood fruit, aardbei en bloemen.

    In de smaak is het gelukkig een droge wijn die vriendelijk is en net zo sprekend als de geur. Hier komt spontaan een milde kruidigheid en kersentoets bij.
    Zacht, fruitig, verfrissend en plezieropwekkend is de beste omschrijving voor deze wijn naar ons idee!

  • Schumann-Nägler ‘Supranova’ Riesling Sekt 2019

    Supranova is het meesterwerk Schumann-Nägler als het gaat om hun mousserende wijnen oftewel Sekt, zoals in Duitsland de betere mousserende wijnen worden genoemd.

    In Duitsland kennen ze net als in Frankrijk een rijke traditie als het gaat om mousserende wijnen, al  zijn ze daar in Duitsland wel iets verder in gegaan met betrekking tot het experimenteren in productiemethodes. Zo maken ze hier wijnen op dezelfde manier als Prosecco, met de Charmat-methode en op dezelfde manier als Champagne, de Traditionele methode. Op het rugetiket vinden we vaak meer informatie om duidelijkheid te geven over hoe de wijn zijn mousse heeft verkregen.

    In dit geval betreft het de traditionele methode ‘Traditionelle Flaschengärung’. Dit houd in dat ze beginnen met het maken van een stille wijn, in dit geval van de Riesling druif. Daarna bottelen ze de wijn inclusief het gistbezinksel met nog een klein beetje rietsuiker en laten ze deze nog 36 maanden mee rijpen met de wijn. Hierna keren ze de flessen op hun kop en worden deze regelmatig een kwartslag gedraaid om ervoor te zorgen dat het gistbezinksel de hals in zakt, deze bevriezen ze en dan schieten ze het kroonkurkje dat er dan nog op zit af, inclusief het gistbezinksel. De wijn heeft dan al een lichte mousse. Hier wordt weer een klein beetje nieuwe wijn aan toe gevoegd om het ‘verloren’ gedeelte weer bij te vullen met nieuwe wijn en een klein beetje suiker. Nu gaat er pas een kurk op met een Muselet, het ijzeren kooitje dat ervoor zorgt dat de kurk er niet afschiet. De laatste nog levende gistcellen zetten ook deze suikers om in koolzuur en met een nog een klein beetje flesrijping krijgt de wijn een mooie zachte, maar volhoudende mousse.

    Zeer zuiver van smaak, verschoond je smakenpallet voor of ná een maaltijd. Je komt hier veel complexe smaken in tegen zoals briochetoast, amandel, hazelnoot, citroenschil, limoen, rijpe appel, iets tropisch fruit, jasmijnbloesem en sinaasappel. Fijne mousse en een romige textuur maken dit een perfecte begeleider van een schaal oesters of bijvoorbeeld een kaasplateau.

    Helaas is deze exclusieve wijn slechts zeer beperkt beschikbaar.