• Bersano Ruchè di Castagnole Monferrato

    Ruchè is een druif waarvan wereldwijd slechts 150 ha staat aangeplant. Deze druif komt historisch gezien uit het gebied rond de stad Castagnole Monferrato, heeft sinds 2010 de DOCG status en mag daarvoor in slechts 7 dorpen aangeplant staan en moet sindsdien aan strengere regels voldoen met betrekking tot herkomst, opbrengsten en rijping.
    Van oudsher is dit een wijn die vooral lokaal werd gedronken op zondag na de mis. De dames dronken de lichtere mild zoete Moscato d’Asti en de heren de volle rode wijn gemaakt van de Ruchè.

    Deze wijngaard behoort bij het landgoed San Pietro Realto op 350 meter hoogte, met een perfecte ligging op het zuidwesten en een bodem vol klei en slib. Hier heeft Bersano 32 ha aangeplant met Grignolino en Ruchè om deze druiven een comeback te geven en de oude cultuur te bewaren.

    Qua kleur en geur heeft de wijn overeenkomsten met zowel Barbera als Nebbiolo. Het fruit van de Barbera ruik en proef je terug te samen met het viooltjes en rozenblad aroma van de Nebbiolo.
    Deze wijn heeft desondanks een onmiskenbaar eigen karakter, zo kom je hierin frambozen, kersen, pruimen, hazelnoten, gedroogd fruit en een aardse toets van bosgrond en champignon in tegen.
    Je kan deze wijn prima zien als een Barolo qua smaak, zonder de heftige tannines en zuren, die jong al perfect op dronk is. Behandel deze wijn dus hetzelfde met groot glaswerk en gekoeld rond de 18 graden, daarop is deze wijn perfect te schenken met herfstsmaken zoals paddenstoelen, zuurkool, wild gevogelte en hert, maar ook met pompoen en voorjaarslam.