Guido Cocci Grifoni, de oprichter en naamgever van het wijnhuis wordt ook wel gezien als de ‘godfather’ van de Pecorino.
Pecorino is lange tijd gezien als minderwaardige druif die weliswaar mondjesmaat aangeplant stond door de gehele Marken, maar eigenlijk door niemand gebruikt werd voor het produceren van wijn, laats staan als mono-cépage. Guido Cocci Grifoni kwam in oude boeken evengoed wel verhalen tegen die terug gaan naar de tijd van de Romeinen en schrijven over de kwaliteit van de wijnen uit de Marken. Begin jaren ’80 is hij onderzoeken en experimenteren met een stekje van de Pecorino op zijn eigen landgoed om te kijken of deze druif die veel alcohol en veel zuren geeft met een juiste behandeling wel tot goede resultaten kon leiden.
In 1987 heeft hij vervolgens zijn eerste echte Pecorino wijngaard aangelegd en in 1990 kwamen de eerste 1800 flessen wijn hiervan op de markt. De druiven van die wijngaard worden nog steeds gebruikt voor de Colle Vecchio, het paradepaardje van Cocci Grifoni.
Het is een zuivere wijn met veel concentratie en zonder invloed van eikenhouten vaten. De geur doet gelijk denken aan een rijke witte Bourgogne, ingetogen, licht kruidig, maar met iets meer temperatuur komen hier al snel aroma’s bij van rijpe peer, salie, citroengras, gekonfijte abrikoos, jasmijn bloesem en amandel.
In de smaak worden deze aroma’s mooi verpakt met een elegante frisheid en een eindeloze afdronk.
Colle Vecchio is een witte wijn waarbij het loont om deze in de kelder te laten rijpen en na enkele jaren in de kelder steeds elk jaar een fles te proeven en de ontwikkeling van de wijn te blijven volgen.
Het is ook sterk aan te bevelen deze wijn te decanteren om alle complexe aroma’s beter tot zijn recht te laten komen.