• bersano grignolino d'asti

    Bersano Grignolino d’Asti

    Grignolino is een beetje een gek, bijna vergeten druifje dat inheems is voor Asti. Hier worden al van oudsher lichte rode wijnen van gemaakt die perfect zijn voor een aperitief en zeker licht gekoeld heel goed mee gaan met diverse anti-pasti.
    Grignolino komt aan z’n naam door het Italiaanse ‘Grignoli’, dat kleine pitjes betekent. Doordat de druiven hier vol mee zitten hebben de wijnen gemaakt van de Grignolino vaak wel veel tannines. Door de modernere vinificatietechnieken en fijne zuren die de druif van nature bezit hebben deze tannines gelukkig niet de overhand maar zijn ze puur complementair aan de structuur van de wijn.

    De wijngaard heeft de naam Valdelsalto en ligt perfect op het zuidwesten met een bodem die rijk is aan kalk en slib. Deze wijngaard behoort bij het landgoed San Pietro Realto op 350 meter hoogte waar Bersano 32 ha heeft aangeplant met Grignolino en Ruchè om deze druiven een comeback te geven en de oude cultuur te bewaren.

    Onbekend maar wel met een aantal gelijkenissen. Zo doet de kleur je denken aan een Pinot Noir, heeft de wijn de zuren van een Beaujolais, de structuur van Syrah en het bloemige van een Barolo.
    In de smaak kom je toetsen tegen van zure kersen, framboos, kruidnagel en rozenblad. Veel lucht en lichte koeling komen deze wijn zeer ten goede. Een perfect aperitief voor de rode wijndrinker, maar onderschat z’n bruikbaarheid ook niet in een wijnarrangement voor rode wijndrinkers, deze wijn sluit prima aan op voorgerechten met rauwe tonijn.