5 staat voor het aantal jaren dat nodig is om deze wijn te produceren. Het begint bij de vrij late oogst eind oktober als de druiven optimaal rijp zijn en nog nergens door aangetast, dit gebeurd in meerdere rondes met de hand om zo de beste selectie van het fruit te hebben.
Als de druiven aankomen in de wijnkelder worden ze eerst licht gekneusd en begint de vergisting gecontroleerd op een relatief lage temperatuur. Dit doen ze om zoveel mogelijk smaak te onttrekken uit het fruit en frisheid te behouden. Nadat de vergisting klaar is wordt de wijn ongefilterd, inclusief alle pitjes, schillen, pulp, dode gistcellen en dergelijke over gestoken naar kegelvormige Slavonische eikenhouten vaten met daarin een systeem om al deze vaste stoffen onder gedrukt te houden.
De wijn rijpt 60(!) maanden op deze manier in eikenhout en ontwikkeld een zeer bijzonder aroma door het lange contact met de vaste stoffen en het hout. Hierdoor krijgen de kleurstoffen en tannines lange tijd de kans om elkaar af te breken en krijgt de wijn een zachte textuur en veel spanning.
Prachtig diep robijnrood van kleur met een randje van violet. In de geur kom je toetsen tegen van zwarte kersen, bramen en pruimen, maar ook een fijne kruidigheid die doet denken aan laurier, jeneverbes, dennen en rozenbottel, leer, cederhout, tabak. De wijn blijft zicht ontwikkelen en zal ook blijven verassen.
Het is een behoorlijke gestructureerde wijn met veel aromatische rijkdom en een bizar lange afdronk.
Het wijnhuis zegt zelf dat je deze wijn het beste rond de 15 graden kan serveren en dan de ontwikkeling in het glas meemaken, dat deze zo mooi is dat je geen eten erbij nodig hebt, maar dat hardere kazen en lamsvlees goed samen gaan.